Ce NU includem atunci când calculăm suprafața utilă a unui imobil ?
- Pereții interiori și exteriori.
- Coloanele sau alte structuri de rezistență
- Balcoane sau logii (deschise)
- Pragurile ușilor și golurilor, sobe / cazane
- Spațiile comune ale clădirii (casa scării, lifturi etc.)
Introducerea termenului a avut și scopul de a proteja consumatorii de practici înșelătoare, în care suprafața totală era prezentată ca fiind mai mare decât ceea ce putea fi efectiv folosit. Aceasta a devenit un standard atât pentru vânzările de locuințe, cât și pentru închirieri, permițând o comparație mai clară între oferte.
Astăzi, metrul pătrat util este un instrument esențial pentru evaluarea spațiilor imobiliare, oferind cumpărătorilor și chiriașilor un indicator real și transparent al valorii locuinței sau spațiului pe care intenționează să îl achiziționeze sau închirieze.
În ce cazuri te ajuta informația asta ?
Cunoașterea suprafeței utile te ajută să evaluezi corect spațiul disponibil și să compari mai ușor ofertele imobiliare. În plus, îți permite să iei o decizie bine informată, adaptată nevoilor și bugetului tău.
Atunci când analizezi o ofertă imobiliară, întreabă întotdeauna despre suprafața utilă. Această informație îți arată exact cât spațiu vei putea folosi. Pentru o alegere sigură, consultă un arhitect care te poate ajuta să înțelegi mai bine detaliile locuinței și impactul acestora asupra confortului tău.
Tu știi cum stai ? – 10 lucruri de care trebuie să știi dacă vrei să locuiești sănătos
InfoCons – Organizația Europeană Pentru Protecția Consumatorilor și Ordinul Arhitecților din România (OAR) au lansat o Campanie de informare în domeniul imobiliar cu scopul de a sprijini consumatorii să facă alegeri informate atunci când vine vorba de achiziția, modificarea unei locuințe sau contractarea unor servicii de amenajare.