Parlamentul European a respins meircuri, 4 iulie Acordul Comercial de combatere a contrafacerii (ACTA)hotarand ca acesta nu poate sa devina lege.
Prin acesata masura, Parlamentul European si-a exercitat competenta atribuita prin Tratatul de la Lisabona, prin carepoate respinge acte comerciale internationale.
Numarul deputatilor care au votat pentru respingerea ACTA a fost mult mai mare (478) deca al celor care au sustinutacest acord (165).
Raportorul David Martin (S&D, UK) isi manifesta bucuria ca acest accord a fost respins, deoarece are un caracter vagfiind deschis interpretarilor gresite si ca ar putea, prin urmare, sa puna in pericol libertatile cetatenesti. Cu toateacestea, el afirma ca trebuie indentificata o solutie alternativa care sa protejeze proprietateaintelectuala in UniuneaEuropeana.
De cealalta parte, principalul sustinator al ACTA deputatul Christofer Fjellner, (PPE, SE), a solicitat ca Parlamentul sa-si amane votul final pana la hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu privire la compatibilitatea ACTA cu tratateleUE.
Acest rezultat a venit in urma activitatilor de lobby fara precedent, desfasurate de milioane de cetateni UE care ausolicitat respingerea ACTA, prin demonstratii stradale, e-mailuri adresate deputatilor si apeluri telefonice la birourileacestora.
De asemenea, Parlamentul a primit o petitie semnata de 2,8 de milioane de cetateni din toata lumea, prin care eraindemnat sa respinga acordul.
Sursa : Parlamentul European
Articol realizat de : Ioana Trandafir
Consilier Juridic InfoCons