InfoCons: Instructiuni Nano pentru produsele cosmetice

Comisia a publicat intructiuni privind evaluarea de siguranta a nanomaterialelor in produsele cosmetice. Documentul a fost elaborat de catre Comitetul ştiintific pentru siguranta consumatorilor (CSSC) pentru a ajuta industria de cosmetice in conformitate cu articolul 16 din Regulamentul (CE) 1223/2009 privind produsele cosmetice, care va intra in vigoare la 11 iulie 2013.

De la 11 ianuarie 2013, industria de cosmetice va trebui sa notifice Comisiei, prin intermediul portalului de notificare asupra produselor cosmetice, toate produsele cosmetice care contin nanomateriale, cu şase luni inainte de plasarea acestora pe piata. Vor trebui furnizate de asemenea date relevante specifice de evaluare a riscurilor, pe care Comisia le va prezenta CSSC, in cazul in care vor exista motive de ingrijorare. O lista de verificare a datelor necesare a fost inclusa in noile instructiuni pentru a le ajuta sa faca acest lucru.

Publicatia face adaugiri la notele existente ale  CSSC, care ofera deja instructiuni generice pentru industria de cosmetice in ceea ce priveste testarea şi evaluarea sigurantei ingredientelor produselor cosmetice. Cu toate acestea, noile orientari se aplica numai la nanomateriale.

Avand in vedere progresele rapide in domeniul nanotehnologiei şi a cunoştintelor ştiintifice despre siguranta cresuta a nanomaterialelor, Ghidul de fata probabil va fi actualizat in mod regulat.

Nanotehnologiile deschid noi perspective pentru inovartii utile in produsele cosmetice iar comitetele europene ştiintifice ale Comisiei au produs o serie de documente care ofera orientari privind aspectele care trebuie luate in considerare in evaluarea riscurilor de sanatate a nanomaterialelor fabricate. Cu toate acestea, experienta de evaluare a nanomaterialelor este inca limitata. Evaluarile in curs de desfaşurare a riscurilor executate de CSSC a trei nano-substante specifice utilizate ca filtre UV in produsele cosmetice sunt primele evaluari executate de UE şi la nivel global.

In plus fata de cerintele de notificare descrise mai sus, regulamentul privind produsele cosmetice prevede etichetarea nanomaterialelor (denumirea ingredientului, urmat de cuvantul Nano in paranteze), in lista ingredientelor. Atunci cand exista preocupari cu privire la siguranta unui nanomaterial, Comisia se va adresa Comitetului ştiintific pentru siguranta consumatorilor (CSSC), pentru evaluarea riscurilor.

Sursa : DG SANCO

Bruxelles, 6 iulie 2012

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal