InfoCons este alături de tine si te sprijină in vederea anulării amenzilor contravenționale primite pentru nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență 34/2020 în perioada stării de urgență

Având în vedere decizia Curții Constituționale a României de admitere a sesizării Avocatului Poporului asupra Ordonanței de Urgență 34/2020 a Guvernului prin care se reglementează cuantumul amenzilor pe perioada stării de urgență.

″În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.36/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru adoptarea unor măsuri pe timpul stării de urgență instituite prin Decretul nr.195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României sunt constituționale în raport de criticile formulate. Curtea nu a putut reține critica de neconstituționalitate referitoare la lipsa solicitării avizului Consiliului Economic și Social în procedura de adoptare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.36/2020 deoarece acest act normativ a fost emis cu respectarea prevederilor art.I pct.5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020, text prin care, pe perioada existenței stării de stării de asediu sau a stării de urgentă, se instituie o derogare de la regimul juridic al transparenței decizionale și al dialogului social, iar acest text se bucura, la momentul adoptării actului normativ criticat, de prezumția de constituționalitate.

A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale.

A admis excepția de neconstituționalitate şi a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.34/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență este neconstituțională, în ansamblul său.’’

Toți consumatorii care au primit amenzi contravenționale de nerespectare a prevederilor Ordonanței de Urgență 34/2020 de la instituirea stării de urgență, respectiv data de 16 martie 2020 și până în data de 1 aprilie pot depune contestație în instanță, valoarea acestor amenzi fiind cuprinsă între 2.000 Ron – 20.000 Ron.

Pentru anularea amenzilor neplătite şi primite după data de 1 Aprilie, trebuie deschis proces în instanță.

Amenzile pot fi contestate în termen de maxim 15 zile de la ridicarea stării de urgență și după publicarea deciziei Curții Constituționale a României în Monitorul Oficial.

InfoCons este alături de toți consumatorii care se află în această situație și acordă sprijin,consiliere și consultanța acestora în domeniul protecției consumatorilor.

Modelul contestației poate fi descărcat de AICI .

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal