InfoCons Protectia Consumatorilor Protectia Consumatorului Marcajul e

Marcajul ℮

Ambalajul produselor preambalate comercializate în toate țările din Uniunea Europeană trebuie să afișeze informații despre cantitatea nominală a conținutului acestora (greutatea sau volumul). Câteva exemple de produse preambalate includ:

 • alimente
 • băuturi
 • produse cosmetice
 • produse de curățenie

Prin plasarea simbolului ℮ însoțit de cantitatea nominală, se confirmă conformitatea cu legislația europeană relevantă. Acest simbol poate fi adăugat pe ambalajele produselor preambalate vândute individual, care au un volum constant (pentru lichide) sau o greutate constantă (pentru alte produse), care este stabilită anterior. Este utilizat pentru produsele cu greutate sau volum cuprins între următoarele valori:

 • minimum 5 grame sau 5 mililitri
 • maximum 10 kg sau 10 litri

Marcajul ℮ este obligatoriu?

Nu, totuși, prin aplicarea acestui simbol pe produsele dvs., aveți posibilitatea de a le comercializa în toate țările UE fără a fi necesar să verificați dacă ați respectat cerințele individuale naționale. Acest simbol indică faptul că produsul respectă regulamentele UE referitoare la indicarea volumului sau greutății și metodele de măsurare pe care trebuie să le utilizați în calitate de comerciant de produse preambalate.

Care sunt cerințele care trebuie respectate?

 

Pentru a asigura exactitatea cantității afișate, produsele care poartă simbolul ℮ trebuie să respecte următoarele cerințe:

 • cantitatea medie de produs ambalat din același lot trebuie să fie egală sau mai mare decât cantitatea menționată pe ambalaj.
 • cantitatea nominală se referă numai la produs. Nu include ambalajele sau materialele folosite pentru a proteja produsul, pentru a-l manevra (de exemplu, bățul unei acadele), pentru a-l conserva (de exemplu, gheață) sau pentru a-i facilita utilizarea (de exemplu, o tavă de servire).
 • numai o proporție limitată din produsele preambalate din același lot pot conține o cantitate de produs mai mică decât cea indicată pe ambalaj. Este vorba despre așa-numita „eroare negativă tolerabilă” și este stabilită în anexa 1 la directiva UE relevantă .

Cum se aplică marcajul ℮?

 

Simbolul ℮ trebuie să fie imprimat pe ambalaj împreună cu greutatea sau volumul. Înălțimea minimă a caracterelor utilizate trebuie să fie de 3 milimetri. Simbolul ℮ și indicarea cantității trebuie aplicate într-un mod vizibil și nedeteriorabil pe ambalaj. Cantitatea trebuie exprimată în cifre și urmată de unitatea de măsură corespunzătoare (grame, kilograme, mililitri, centilitri sau litri) sau de abrevierea acestora (g, kg, ml, cl sau l).

Controale și inspecții de calitate

 

În calitate de ambalator, este responsabilitatea dvs. să vă asigurați că ambalajele pe care le utilizați respectă cerințele impuse. În acest scop, trebuie să:

 • Utilizați echipamente și proceduri de măsurare oficial recunoscute pentru ambalarea produselor.
 • Mențineți un registru al verificărilor efectuate pentru a garanta acuratețea măsurătorilor. În calitate de importator, aveți obligația de a furniza dovezi că produsele preambalate pe care le importați respectă cerințele. Aceste dovezi pot fi reprezentate de controalele înregistrate menționate anterior. Autoritățile naționale efectuează inspecții pentru a verifica conformitatea produselor dvs. marcate cu simbolul ℮ față de cerințe. Aceste inspecții pot avea loc la nivelul unității de ambalare sau în alte etape ale lanțului de distribuție. Dacă aveți întrebări cu privire la cerințele specifice dintr-o anumită țară a Uniunii Europene sau dacă aveți nevoie de informații suplimentare despre inspecții, vă rugăm să contactați autoritățile naționale relevante.

Sursa: Comisia Europeană

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal