Spune-mi cu ce te îmbraci, ca să îți spun cât poluezi. Tendința de a cumpăra tot timpul haine și de a purta o ținută o singură dată este tot mai accentuată. Sectorul modei a înregistrat creșteri spectaculoase în ultimele decenii. Oamenii au cumpărat cu 60% mai multe haine în 2014 față de anul 2000. Un sondaj realizat de organizația de mediu Hubbub din Londra a constatat că 41% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani simt nevoia de a purta o ținută diferită de fiecare dată când ies în oraș. Grav este că toate aceste haine sunt purtate de 2- 3 ori, iar mai apoi sunt aruncate la gunoi. 85% din toate articolele vestimentare ajung la groapa de gunoi în fiecare an.
Este timpul să punem stop acestui cerc vicios. Iată cum poți face asta:
- Cum afectează industria de fashion mediul înconjurător?
- Fast fashion și efectele sale dăunătoare asupra mediului
- Cumpără haine la mâna a doua
- Extinde durata de viață a hainelor
- Cumpără haine de calitate
-
Cum afectează industria de fashion mediul înconjurător?
Industria modei produce aproximativ 10% din totalul emisiilor globale de carbon anual, ceea ce înseamnă că generează mai multe emisii decât transporturile maritime și zborurile internaționale la un loc. În plus, se prognozează că emisiile de gaze cu efect de seră dăunătoare generate de industria modei vor înregistra o creștere de peste 50% până în 2030.
Un studiu efectuat de United States Geological Survey a constatat că 71% din microplasticul găsit în apă provine din fibrele textile. Oamenii de știință estimează că, la nivel global, 35% din microplasticele găsite în oceane provin de la haine, făcându-le cea mai mare sursă de poluare cu microplastice în oceanele lumii.
Industria modei consumă cantități foarte mari de apă. În 2015, de exemplu, industria de fashion a risipita în total 79 de miliarde de metri cubi. În prezent, se utilizează anual 44 de trilioane de litri de apă pentru irigații, dintre care 95% este utilizată pentru producția de bumbac. S-a estimat că 20% din scăderea nivelului de apă suferită de Marea Aral a fost cauzată de cererea și consumul de bumbac în Uniunea Eropeană. Mai mult, industria textilă și de modă a cauzat o scădere cu 7% a resurselor de apă subterană și apă potabilă la nivel global.
-
Fast fashion și efectele sale dăunătoare asupra mediului
Fast fashion – sau moda rapidă – a adunat tot mai mulți fani în ultimele decenii. Fast fashion sunt acele articole vestimentare create în țări unde costul forței de muncă este extrem de redus. În general au prețuri foarte accesibile și companiile din industria de fast fashion pun la vânzare colecții de haine urmărind tendințele în timp real.
Practicile fast fashion implică producția în masă a articolelor de îmbrăcăminte utilizarea materialelor ieftine și de calitate inferioară și reducerea costurilor prin scurtarea duratei de viață a hainelor. Acest model conduce la o producție intensivă, consum excesiv și o tendință de a arunca și înlocui hainele frecvent. Așteptările în ceea ce privește durata de viață a hainelor scad, ceea ce duce la multiple probleme etice și de sustenabilitate. Poluarea cauzată de fast fashion nu numai că provoacă daune ambientale pe termen lung și potențial ireversibile, dar și amplifică efectele schimbărilor climatice.
Amprenta ecologică a modei rapide:
- Echivalentul unui camion plin cu haine este ars sau aruncat la groapa de gunoi în fiecare secundă
- Aproximativ 60% din toate materialele folosite de industria modei sunt fabricate din plastic
- 000 de tone de microfibre sunt eliberate în ocean în fiecare an prin spălarea hainelor – echivalentul a 50 de miliarde de sticle de plastic
- Industria modei este responsabilă pentru 8-10% din emisiile de carbon ale umanității – mai mult decât toate zborurile internaționale și transporturile maritime combinate
- Aproximativ 93 de miliarde de metri cubi de apă – suficient pentru a satisface nevoile a cinci milioane de oameni – sunt utilizați anual de către industria modei, contribuind semnificativ la lipsa de apă în unele regiuni
- Aproximativ 20% din poluarea globală a apelor uzate industriale provine de la industria modei
Branduri precum H&M, Zara și Topshop produc până la 52 de “micro-sezoane” săptămânale în fiecare an. Aceasta înseamnă că, în loc să aibă doar colecții de toamnă și primăvară, comercianții de fast fashion lansează noi designuri pentru sfârșitul verii, pre-toamnă, începutul iernii și așa mai departe. Brandurile de modă extrem de ieftine, cum ar fi retailerii online Shein și Fashion Nova, produc chiar și mai mult. Shein își propune să producă și să livreze noi designuri în doar trei zile. În contrast, Zara durează în medie trei săptămâni.
-
Cumpără haine la mâna a doua
Hainele la mâna a doua sunt o soluție minunată de a spune stop poluării și de a economisi bani. Atunci când mergeți la un magazin second hand trebuie să țineți cont de următoarele lucruri:
- Verificați dacă fermoarul funcționează, dacă elasticul mai este elastic, cât și în exterior pentru găuri.
- Uitați-vă după pete: cele mai frecvente locuri în care se găsesc pete sunt sub brațe, în jurul interiorului gulerului, la tivul unei rochii lungi sau a pantalonilor, la marginea manșetelor mânecilor lungi.
- Verificați dacă sunt toți nasturii
- Alegeți mărimea potrivită: este de preferat să probați hainele la mâna a doua înainte de a le cumpăra, mai ales pentru că de cele mai multe ori aceste articole nu pot fi returnate.
-
Extinde durata de viață a hainelor
Sunt mai multe moduri prin care putem prelungi viața hainelor:
- Folosiți un sac pentru hainele delicate
- Spălați hainele mai rar
- Reduceți cantitatea de detergent folosită. Prea mult detergent va sterge culoarea hainelor.
- Spălați hainele închise la culoare pe dos. Așa veți evita decolorarea hainelor închise la culoare.
- Depozitați hainele într-un mediu răcoros și uscat
- Depozitați puloverele groase pe raft, nu pe umeraș
- Folosiți umerașe de calitate superioară. Majoritatea umerașelor din plastic și metal vor lărgi umerii hainelor și vă vor lăsa cu haine lăsate și căzute. Deși sunt puțin mai scumpe, umerașele de lemn vor rezista mai mult și vor avea mai grijă de haine.
-
Cumpără haine de calitate
Materialul dictează cât va rezista un articol vestimentar. Specialiștii recomandă să țineți haina în fața unei surse de lumină pentru a vedea densitatea țesăturii. O țesătură densă va permite mai puțină lumină să treacă prin material și este considerată de calitate superioară.
Pentru iarnă, lâna este o alegere excelentă pentru paltoane și pulovere, deoarece are tendința de a păstra căldura. Căutați materiale naturale precum lâna, mătasea, bumbacul, casmirul, inul, pielea, lemnul. Amestecurile, precum bumbac/poliester, pot oferi respirabilitatea bumbacului împreună cu durabilitatea poliesterului – combinația ideală a fibrelor, mai ales pentru imbrăcămintea sport.
5 întrebări pe care să vi le puneți înainte de a cumpăra o piesă vestimentară,
- Cusăturile sunt drepte, uniforme și mici?
- Tivurile sunt cusute discret?
- Marginile interioare sunt finisate în mod ordonat?
- Modelele și imprimeurile evidente se aliniază la cusături?
- Imprimeurile au detalii fine?
Industria modei este una dintre cele mai poluante industrii din lume, având un impact semnificativ asupra mediului înconjurător. De la producția de materii prime, cum ar fi bumbacul sau poliesterul, până la procesul de fabricație, transport și eliminare a hainelor, fiecare etapă a lanțului de aprovizionare generează emisii de carbon, consum excesiv de apă și deșeuri. Un mod eficient de a contracara această poluare este de a achiziționa haine second-hand. Cumpărarea hainelor folosite reduce cererea de produse noi și contribuie la prelungirea ciclului de viață al hainelor existente. Prin reciclarea și reutilizarea hainelor, se reduc emisiile de carbon și consumul de resurse necesare producerii de noi haine. În plus, hainele second-hand pot fi un mod excelent de a adăuga originalitate și stil unic garderobei noastre.
SURSE :
https://www.genevaenvironmentnetwork.org/resources/updates/sustainable-fashion/#scroll-nav__6
https://goodonyou.eco/the-ultimate-guide-to-making-your-clothes-last-longer/