Inchide, stinge, recicleaza!

Context:

Poluarea produsa de civilizatia industriala duce la afectarea, uneori iremediabila, a mediului in care traim. Zilnic dispar si sunt amenintate cu disparitia noi specii de plante si animale. Toate acestea reprezinta realitatile triste ale lumii de astazi. Mediul in care traim se modifica zilnic si consecintele acestor modificari ne afecteaza pe toti. Protejarea mediului este fundamentala in zilele noastre, dar trebuie sa ne gandim in egala masura la nevoile viitoarelor generatii – copiii vostri, copiii lor si copiii copiilor lor. In ultimii 20 de ani, Europa a inteles, in sfarsit, ca traieste peste posibilitatile sale reale si ca modul nostru de viata pune planeta la grea incercare. Consumam tot mai mult din resursele naturale si punem in pericol sistemele de mediu – apa, pamantul si aerul. Asta nu poate continua la nesfarsit, cu atat mai mult cu cat populatia lumii continua sa creasca. Daca nu ne schimbam atitudinea acum, viitorul nostru va fi mai putin sigur si tot mai multi oameni se vor lupta pentru resurse naturale tot mai reduse. Trebuie sa trecem neaparat la un consum rational.

Uniunea Europeana a definit sapte probleme majore care trebuie rezolvate pentru a se ajunge la un consum rational: • Schimbarile climatice si necesitatea utilizarii unor forme de energie nepoluante • Realizarea unui sistem de transport rational (eficient) • Un sistem rational de productie si consum – adica o economie care produce mai mult folosind mai putine resurse • Conservarea si administrarea mai eficienta a resurselor naturale, cum este apa • Oprirea amenintarilor la sanatatea publica – bolile infectioase, poluarea chimica si alimentatia nesanatoasa • Rezolvarea presiunilor sociale si economice datorate imbatranirii populatiei si migratiei umane de la o tara la alta • Lupta cu saracia globala – mai mult de un milion de persoane traiesc cu mai putin de un dolar pe zi

Scopul campaniei:

Scopul campaniei este acela de a contribui la cresterea nivelului de constientizare si informare a consumatorilor din Romania cu privire la consumul durabil, la micile schimbari ale modului actual de viata, care pot produce mari efecte benefice in viitor.

De la inceputul secolului XX si pana astazi, temeratura Pamantului a crescut cu repeziciune. In Europa, numarul dezastrelor naturale legate de clima – inundatii si furtuni – s-a dublat in anii ’90, in comparatie cu deceniul anterior. Nivelul apei marilor este in crestere – fapt alarmant pentru locuitorii zonele joase – si calota glaciara s-a redus cu 10% fata de mijlocul anilor 1960. Pe termen lung, schimbarile climatice ar putea determina catastrofe majore, cum ar fi reducerea rezervelor de hrana si apa, ceea ce ar duce la aparitia conflictelor pe glob si la disparitia multor specii de animale si plante salbatice, incapabile sa supravietuiasca la temperaturi mai ridicate. Daca nu actionam pentru stoparea schimbarii climei sau a incalzirii globale, lumea pe care o stim se va schimba, facand ca viata sa devina mai grea pentru noi toti, pentru intreaga planeta.

Fiecare european produce in medie 1,5 kg de deseuri pe zi. Aceasta inseamna 10 kg pe saptamana! Numai in UE se arunca anual 1,3 miliarde de tone de deseuri. Circa 40.000.000 de tone dintre acestea sunt substante periculoase. Reciclarea este doar o problema de obisnuinta. E un lucru important si, daca toti am adopta aceasta practica, am putea intr-adevar sa protejam mediul inconjurator.

Atat in UE, cat si in Romania, categoria de deseuri cu rata cea mai mare de crestere este reprezentata de deseurile de echipamente electrice si electronice. In Europa se produc aproximativ 20 kg de astfel de deseuri pe persoana anual. Daca nu sunt depozitate corespunzator, aceste deseuri pot fi periculoase pentru sanatatea noastra, deoarece contin substante precum metalele grele si chimicalele. De aceea aceste deseuri trebuie colectate separat, iar apoi tratate corespunzator.

UE propune reducerea consumului de energie cu 20% inainte de anul 2020. Industria are un rol important in aceasta privinta, dar sunt si lucruri marunte ce pot fi facute de fiecare dintre noi pentru a putea face economie de energie. Ne referim la reducerea consumului de energie electrica (ex.: inlocuirea becurilor traditionale cu cele economice), la inlocuirea aparatelor electrocasnice vechi, care au un consum energetic mult mai mare decat cele noi (ex.: frigidere, masini de spalat), la reducerea pe cat posibil a consumului de combustibil auto si la achizitionarea de autoturisme ecologice.

Organisme implicate:

1. Primariii 2. Consilii Locale Servicii publice – Directia de Servicii Sociale – Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanei – Directia Fiscala – Politia Comunitara – Serviciul Public de Administrare a institutiilor de invatamant preuniversitar si a institutiilor de cultura – Serviciul de Gestionare a Animalelor – Serviciul Administrare Piete si Platforme Comerciale – Serviciul Public de Administrare Crese 3. Prefecturi Servicii publice deconcentrate Administratia Nationala a imbunatatirilor funciare Administratia nationala apele romane Agentia de protectie a mediului Agentia de plati si interventie in agricultura Agentia domeniilor statului Agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca Agentia nationala pentru intreprinderi mici si mijlocii si cooperatie Autoritatea de sanatate publica a judetului Autoritatea rutiera romana Casa de asigurari de sanatate Casa judeteana de pensii Centrul judetean de consultanta agricola Centrul militar zonal Comisariatul judetean al garzii nationale de mediu Consiliul concurentei – inspectoratul de concurenta al judetului Directia generala a finantelor publice Directia de munca si protectie sociala Directia judeteana a arhivelor nationale Directia judeteana pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national Directia judeteana de statistica Directia judeteana pentru tineret Directia pentru agricultura si dezvoltare rurala Directia pentru sport a judetului Directia regionala de drumuri si poduri Directia regionala de metrologie legala Directia regionala pentru accize si operatiuni vamale Directia sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor Directia silvica Garda financiara Inspectoratul judetean in constructii Inspectoratul judetean pentru situatii de urgenta Inspectoratul scolar judetean Inspectoratul teritorial de munca Inspectoratul teritorial in constructii Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara 4. Politie 5. Politia Comunitara 6. Jandarmerie 7. Pompieri 8. Ambulanta

În cadrul acestei campanii au fost realizate şi disemintae materiale informativ – educative tip print după cum urmează:

  • afişe format A2 atât pe suport clasic şi autocolant;
  • pliante format A4;
  • pliante format A5
  • infocarduri;
  • semne de carte;
  • stikere format A5;

Parteneri în cadrul acestei campanii din partea autorităţilor au fost:

  • Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului;
  • Ambasada Franţei în România;
  • Inspectoratul General al Poliţiei Romane – Direcţia Ordine Publică – Poliţia de Proximitate;

În cadrul Campaniei “Închide! Stinge! Reciclează!` a fost realizat şi Campania “Economisteste pentru tine! Economiseşte pentru mâine! Ca şi parte componentă a acesteia.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal