ATENŢIE! Nu vă construiți locuinţa într-o zonă cu pericol de inundaţie!

Pentru a nu fi vulnerabili în fața efectelor unei inundații informați-vă dacă locuinţa dumneavoastră se află într-o zonă cu risc de inundaţie. Mergeți la autoritatea locală – primărie și solicitați această informaţie.

Dacă locuiți într-o zonă de deal sau de munte, verificați dacă în apropierea locuinţei/gospodăriei dumneavoastră sau chiar a localităţii au fost efectuate tăieri masive de arbori. Defrișările masive contribuie la formarea torenților ce vă pot pune în pericol familia și locuința.

Pentru protecţia locuinţei sau gospodăriei din zonele cu pericol de inundație este necesar să adoptați următoarele măsuri:

  • asigurați impermeabilitatea pereţilor fundaţiei locuinței, pentru evitarea infiltrării apei;
  • construiți/amenajați bariere/diguri de protecţie pentru a opri pătrunderea apei în locuinţă în caz de inundaţie;
  • curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale
  • nu aruncaţi la întâmplare gunoaie menajere şi resturi vegetale în albiile apelor curgătoare
  • asigurați mutarea componentelor reţelei electrice ale casei (întrerupătoare, prize, doze și cabluri) cu cel puţin 30 cm peste limita proiectată de inundaţie a locuinţei. Operațiunea se va realiza numai de către personal autorizat;
  • instalați supape de siguranţă (anti-retur) pe conductele de canalizare, pentru ca în caz de inundaţii, apa să nu poată pătrunde prin acestea în locuinţă;
  • pregătiţi rucsacul pentru situaţii de urgenţă;
  • participaţi la exerciţiile de simulare organizate de serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă şi autorităţile locale.

Sursa: IGSU

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal