In cadrul Parteneriatului incheiat, A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons si FinZoom va informeaza cu privire la imprumuturile acordate de IFN-uri.
Imprumutul pana la Salariu – Usor de Luat, Scump de Inapoiat
In ultima perioada a crescut numarul Institutiilor Financiare Nebancare (IFN) care acorda credite online sau chiar prin SMS.
Astfel, se trimit online doar unul-doua documente scanate (cerere de credit, sau buletin, sau extras de cont) si in cateva ore se primesc banii in orice cont pe care consumatorul il are la o banca.
Atentie insa foarte mare la costuri! Sunt IFN-uri care acorda astfel de credite cu DAE (Dobanda Anuala Efectiva) uriasa, de chiar 20.000 %!
Astfel de credite online, acordate de noile IFN-uri intrate pe piata din Romania, sunt credite mici (in general pana in 1000 lei) acordate pe o perioada scurta (cateva zile, sau pana la salariu), cu costuri uriase. Dobanzile sunt prezentate pe zi si pot parea mici: 1,2% – 3%, dar atentie, sunt “pe zi` iar DAE este enorma. De exemplu, 1000 lei imprumutati pentru 20 zile cu un DAE de 5.000 % sau 200 lei imprumutati pentru 15 zile cu DAE de peste 20.000 % (aceste informatii si calculul DAE aparand pe site-urile IFN-urilor respective).
Cine apeleaza la credite online pana la salariu?
In general persoanele care au nevoie de bani in foarte scurt timp, pentru a-si rezolva probleme urgente. Pot fi persoane care au restante la banci sau sunt cu istoric negativ la Biroul de Credit, cu situatie financiara grea sau venituri mici.
Aceste IFN-uri nu cer adeverinta de venit, unele nu cer nici copie dupa buletin. Este suficient sa completezi o cerere de credit, sa o printezi si sa o trimiti semnata online (banii fiind virati intr-un cont existent), sau doar sa trimiti un SMS cu suma dorita (si te legitimezi cand ridici banii din contul bancar unde au fost livrati).
Sfatul nostru: Nu va imprumutati, daca nu aveti capacitatea de a rambursa acel credit
Dobanzile penalizatoare in caz de neplata sunt mari: 1.25%-3% pe zi. Si restantele la aceste credite pot fi raportare la Biroul de Credit, iar datoria (creanta) poate fi cesionata catre o firma de recuperari.
Conform legilor in vigoare, se vor derula toate procedurile de recuperare a datoriei (popriri, executare silita).
IFN-uri, la fel ca si bancile, pentru a-si recupera datoria, se pot indrepta impotriva oricaror bunuri, in caz de executare silita. Indiferent daca sunt sau nu ipotecate sau gajate. Debitorul raspunde cu intregul sau patrimoniu. IFN-ul este obligat sa urmeze mai intai procedura de executare silita mobiliara, adica poprirea veniturilor salariale, vanzarea bunurilor mobile ale debitorului si abia la sfarsit a celor imobile.
Raspunsul este, da, pot scoate casa la vanzare, dar nu o pot face fara a urma mai intai procedura de recuperare din venituri si alte bunuri.
InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.
Ia atitudine! Cunoaste-ti drepturile si exercita-le apeland 021 9615!