Nu există norme valabile la nivel european care să stabilească modul în care ar trebui impozitate veniturile cetățenilor europeni care locuiesc, muncesc sau își petrec o mare parte din timp în alte țări ale UE, indiferent de sursa acestor venituri (salarii, pensii, prestații, proprietăți, succesiuni și donații etc.)

Acest domeniu este reglementat de legislația națională și de acordurile bilaterale dintre țări, dar acestea diferă considerabil și nu acoperă toate situațiile posibile.

Totuși, există o serie de principii de bază care li se aplică, în majoritatea cazurilor, persoanelor care își petrec o parte din timp în afara țării de origine.

Ce țară vă poate impozita?

Nu există norme valabile la nivel european referitoare la impozitarea veniturilor obținute de persoanele care lucrează sau petrec o parte din timp în altă țară din UE.

Totuși, țara în care aveți domiciliul fiscal vă poate impozita, în general, totalitatea veniturilor (obținute din muncă sau din alte surse). Este vorba despre salarii, pensii, prestații, venituri generate de proprietăți sau de alte surse, profituri obținute din vânzarea de proprietăți, peste tot în lume.

Fiecare țară are propria definiție a domiciliului fiscal. Cu toate acestea:

  • se consideră, în general, că aveți domiciliul fiscal în țara în care petreceți mai mult de 6 luni pe an
  • dacă petreceți mai puțin de 6 luni pe an în altă țară din UE, în mod normal vă păstrați domiciliul fiscal în țara de origine.

Dubla reședință

În unele cazuri, două țări vă pot considera rezident fiscal în același timp și ambele v-ar putea impozita veniturile obținute la nivel mondial. Din fericire, multe țări au încheiat acorduri privind dubla impozitare, care permit stabilirea țării în care aveți domiciliul fiscal.

Dacă acordul nu oferă o soluție sau cazul dumneavoastră este deosebit de complicat, contactați autoritățile fiscale dintr-una sau din ambele țări și cereți-le să clarifice situația.

Alte impozite

Pentru informații privind impozitele pe veniturile nesalariale obținute în țara în care aveți reședința fiscală (impozitul pe teren sau clădiri, impozite locale, impozitul pe succesiune/donație etc.), contactați administrația financiară locală.

Sursă: Europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal