1,3 miliarde de tone de alimente sunt irosite in fiecare an, contribuind direct la deficitul de alimente, stresul la apei ( determina deteriorarea resurselor de apa in ceea ce priveste cantitatea si calitatea), pierderea inutila a biodiversitatii si cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera. Aceasta inseamna ca, dupa America si China, deseurile alimentare reprezinta al 3-lea cel mai mare contributor la emisiile globale de gaze cu efect de sera, cu 3,3 miliarde de tone de CO2 pe an.
Ce inseamna asta ?
• Ei bine, 1,4 miliarde de hectare de teren, echivalentul a 28% din suprafata agricola mondiala sau 200 din Irlanda, sunt folosite pentru a produce alimente care sunt apoi pierdute sau risipite
• In plus, in fiecare an de trei ori apa care curge prin raul Volga din Rusia este obligata sa produca alimente care in cele din urma sunt irosite.
• Din acest motiv, pierderile economice asociate risipei de alimente, cu exceptia fructelor de mare, se estimează ca vor ajunge la 550 de miliarde de euro pe an. Si acest lucru intr-un moment in care populatia globala devine din ce in ce mai mare si pune o presiune enorma asupra proviziilor alimentare existente.
Sursa : FAO