Comisia Europeană a prezentat un nou cadru pentru relansarea productivității economice și asigurarea avantajului competitiv al UE. Busola pentru competitivitate se bazează pe recomandările formulate în raportul lui Mario Draghi privind viitorul competitivității europene. Acesta va orienta activitatea UE în materie de competitivitate în următorii cinci ani și va transpune recomandările raportului în acțiuni concrete pentru prosperitatea viitoare a UE.
UE se bucură de un sistem solid de drepturi și valori, de o piață unică, de o infrastructură de vârf și de o forță de muncă calificată, dar Busola recunoaște că trebuie depuse mai multe eforturi pentru a se asigura că Europa ține pasul cu alte economii majore într-o lume dificilă și din ce în ce mai competitivă. Deși urmărește tot timpul să asigure neutralitatea climatică a UE, ea stabilește o cale pentru ca Europa să devină locul în care tehnologiile și produsele curate viitoare sunt inventate, fabricate și introduse pe piață.
Busola identifică trei domenii principale de acțiune:
- Inovarea – UE trebuie să elimine decalajul în materie de inovare prin crearea unui mediu în care întreprinderile nou-înființate inovatoare, poziția de lider industrial eficace și difuzarea tehnologiilor între întreprinderi să prospere. Printre inițiativele concrete ale Comisiei se numără „Apply AI” și „AI Gigafactories” pentru a stimula adoptarea industrială a IA; planuri de acțiune privind materialele avansate, tehnologiile cuantice, biotehnologia, robotica și tehnologiile spațiale; și o strategie a UE privind întreprinderile nou-înființate și extinderea acestora, care va aborda obstacolele care împiedică apariția și extinderea unor noi întreprinderi.
- Decarbonizare și competitivitate – UE va contribui la reducerea prețurilor ridicate și volatile la energie prin intermediul unui plan de acțiune privind energia la prețuri accesibile. Acesta va stabili o abordare a decarbonizării bazată pe competitivitate prin intermediul viitorului său Pact industrial curat, în timp ce un Act privind acceleratorul de decarbonizare industrială va extinde autorizarea accelerată la sectoarele aflate în tranziție. De asemenea, Comisia va lansa planuri de acțiune pentru sectoarele mari consumatoare de energie, cum ar fi oțelul, metalele și substanțele chimice.
- Securitate și reziliență – UE va reduce dependențele și își va spori reziliența și securitatea, continuând să construiască parteneriate comerciale eficace cu economiile din întreaga lume. Printr-o nouă gamă de parteneriate pentru comerț curat și investiții, aceasta va contribui la asigurarea aprovizionării cu materii prime, energie curată, combustibili durabili pentru transport și tehnologii curate din întreaga lume. De asemenea, Comisia va revizui normele privind achizițiile publice pentru a introduce o preferință europeană în domeniul achizițiilor publice pentru sectoarele și tehnologiile critice.
La baza acestor acțiuni vor sta cinci activități transversale:
- Simplificare prin reducerea drastică a sarcinii administrative și de reglementare a întreprinderilor
- Reducerea barierelor din calea pieței unice prin intermediul strategiei sale privind piața unică din cadrul programului Orizont
- Finanțarea competitivității prin instituirea unei Uniuni Europene a Economiilor și Investițiilor
- Promovarea competențelor și a locurilor de muncă de calitate prin intermediul unei Uniuni a competențelor
- O mai bună coordonare a politicilor la nivelul UE și la nivel național prin introducerea unui instrument de coordonare în materie de competitivitate
Busola pentru competitivitate este prima inițiativă majoră a Comisiei în mandatul 2024-2029.
Sursa : europa.eu