Fii original ! Stop contrafacerii ! Stop pirateriei! 26 Aprilie, InfoCons lansează Programe la nivel european cu ocazia Evenimentului de la Palatul de Justiție – București, România

Astăzi, 26 Aprilie, InfoCons marchează dubla aniversare –  20 de ani de InfoCons Protecția Consumatorilor în România și Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale – printr-o serie de manifestări și acțiuni care au ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța proprietății intelectuale și a protecției consumatorilor în toate activitățile desfășurate în viața de zi cu zi de cetățeni, în calitatea lor de consumatori de artă, cultură, turism, transport, servicii publice, sănătate, educație, tehnologie etc.

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este cel mai important eveniment anual dedicat celebrării creativității și inovării la nivel mondial derulat sub coordonarea și sub patronajul general al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale. Tema de anul acesta, stabilită de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (World Intellectual Property Organisation), este “Femeia și proprietatea intelectuală: accelerarea inovării și a creativității”.  Anul acesta, România marchează Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale printr-o serie de manifestări derulate pe parcursul întregii luni aprilie, toate încununate cu marcarea festivă a zilei de 26 aprilie 2023, printr-o recepție la care ne revine onoarea de a vă invita să luaţi parte, începând cu ora 08:30, în Sala « Paşilor Pierduţi », din cadrul Palatului de Justiţie Bucureşti, situat pe Splaiul Independenţei, nr. 5, Sector 4, eveniment organizat de către InfoCons –  20 de ani! – Asociatie Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania cu sprijinul Grupul de Lucru pe Probleme de Proprietate Intelectuală.

În cadrul evenimentului vor participa reprezentanți de cel mai înalt nivel ai autorităților de stat, ambasadori şi reprezentanți ai misiunilor diplomatice, reprezentanți ai autorităților de reglementare și aplicare a legislației în domeniul proprietății intelectuale. Suita de evenimente va fi încheiată de înmânarea diplomelor de excelență personalităților care s-au remarcat prin inventivitate și creativitate

Cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, InfoCons a lansat Campania „Fii Original! Stop Contrafacerii și Pirateriei” prin diseminarea la nivel national a materialelor tip afis. Campania de informare și educare cu mesajul „ Fii Original! Stop Contrafacerii și Pirateriei” are scopul de a trage un semnal de alarmă în rândul consumatorilor, cu privire la veridicitatea produselor pe care le achiziționează, precum și la respectarea drepturilor de autor și a proprietății intelectuale.

Totodată cu prilejul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale celebrate astăzi, 26 Aprilie, InfoCons a demarat Programul National Anticontrafacere si marcajul de securizare si securitate tip holograma Pro Q cu scopul de a reduce problemele cauzate de falsuril, contrafacere, piraterie si nu în ultimul rând contrabandei și totodată, certificarea semnăturii și emiterii de documente pentru reducerea costurilor judiciare. Prin implementarea acestui program, se pot certifica lucrări,semnături și documente, pentru a se elimina contrafacerea, dar totodată, și pentru a reduce cheltuirea banului public pe evaluări, procese etc., în cadrul instanțelor de judecată și a altor instituții.

De asemenea, InfoCons vine în sprijinul cetățenilor, în calitatea lor de consumatori, prin Aplicația Gratuită InfoCons – Secțiunea Alerte pentru produse nealimentare. Astfel, consumatorii pot verifica în timp real produsele care fac obiectul Alertelor Rapide emise la nivelul Uniunii Europene, pentru a afla dacă produsul vizat este contrafăcut. Cetățenii, în calitatea lor de consumatori, pot afla informații cu privire la:

– denumire produs ;

– țara vizată ;

– gradul de risc ;

-orginea produsului ;

-data la care intră alerta în vigoare ;

-imaginea cu produsul ce face obiectul alertei ;

Având o puternică însemnătate pentru Proprietatea Intelectuală, ziua de 26 Aprilie, se va încheia prin desfășurarea unei piese de teatru, care va atinge un subiect innovator în sistemul educațional pentru promovarea și celebrarea inovației în educație

„Proprietatea Intelectuală este chiar mai importantă decât proprietatea materială, pentru că ne definește pe noi ca indivizi, ceea ce gândim, visăm, inovăm și pentru cei care și pun în aplicare trebuie protejată, pentru că atât inovarea roții, a becului, a zborului, a internetului, cât și a banalului cuțit sau a mesei, ne-a făcut, ne face și ne va face viața mai bună, mai ușoară, mai sustenabilă în calitatea noastră de consumatori, iar creatorii  de muzică, de filme, de jocuri, de poezie, ne ajută să ne bucurăm sufletul și să avem o viață colorată.

În calitatea noastră de consumatori, trebuie să apărăm proprietatea intelectuală, pentru a avea printer noi inovatori, creatori, făcători ai zilei de mâine și astfel, proprietatea intelectuală ne ajută pe fiecare dintre noi să îi ajutăm pe cei care crează, să creeze în continuare și să ne ajute în viața de zi cu zi. La mulți ani, creatorilor și inovatorilor! La mulți ani, consumatorilor, beneficiari ai proprietății intelectuale!„

Presedinte InfoCons – Sorin Mierlea

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal