Fii atent la alertele din Aplicația InfoCons și în perioada caniculei SOS InfoCons !

Pe timpul verii, temperaturile ridicate și implicit canicula, pot ridica multe probleme pentru consumatorii. În această perioadă, canicula poate afecta un număr ridicat de oameni și de aceea, este important să fie respectat un set de reguli pentru a preveni efectele negative asupra sănătății și asupra stării generale.

Pentru a trece mai ușor peste perioadele caniculare, InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu câteva sfaturi, după cum urmează:

 • Rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11-18. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.
 • Răcorește locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Reglează aerul condiţionat la maxim 5 grade sub temperatura de afară. Aerisește încăperile dimineaţa devreme sau seara târziu. De asemenea, dușurile frecvente te răcoresc rapid.
 • Bea multă apă, cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece). Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apa! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.
 • Mâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.
 • Limitează consumul de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă).
 • Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cat mai mult pielea. Poși folosi și o cremă de soare (cu protectie minim 15).
 • Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.
 • Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.
 • Evită muncile extenuante și excercițiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11-18) sau ia pauze frecvente.
 • Nu lăsa niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Cand temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne incep sa cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul.
 • Nu lăsa în mașină obiecte care pot exploda la căldură (brichete, tuburi de deodorant, gel antibacterian).

În perioadele caniculare acordați o mai mare atenție la achiziționarea produselor alimentare:

 • Nu cumpărați produse alimentare din locuri neautorizate. Comerciantul nu poate să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și de asemenea, nu va poate elibera bonul fiscal prin care să justificați tranzacția comercială. Astfel, riscați să cumpărați produse nesigure sau neconforme care vă pot afecta sănătatea.
 • Verificați acordați atenție caracteristicilor produsului (culoare, aspect, miros). Refuzați produsele alertate din cauza temperaturilor ridicate care prezintă aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat, ambalaje deformate, consistență moale-înghețată.
 • Atunci când cumpărați produse, aveți în vedere ca ambalajul să nu fie bombat, deformat sau rupt. Dacă ambalajele prezintă aceste caracteristici, înseamnă că produsele nu mai prezintă deplină siguranță pentru sănătatea dumneavoastră.
 • Verificați dacă produsele sunt depozitate și comercializate la temperatura optimă. Pe ambalajele produselor există informații cu privire la modalitatea de depozitare.
 • In ceea ce privește produselor tip apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare), acordați atenție la modalitatea de depozitare. Expunerea la soare a acestor produse poate conduce la deteriorarea caracateristicilor produselor menționate.
 • Asigurați-vă că solicitați și păstrați bonul fiscal pentru a putea depune o sesizare, dacă va fi cazul.

InfoCons prin  Aplicația Gratuită InfoCons , vine în sprijinul consumatorilor pentru a le pune la dispoziție informații necesare în vederea achiziției de produse nealimentare (articole de imbracaminte, cosmetice, masini, jucarii, etc.) si alimentare nesigure, oferindu-le acces acces rapid și facil la sistemul de alertă rapidă  privind produsele nealimentare precum  jucării, produse de îmbrăcăminte, crème, bijuterii , etc cât și produse alimentare, produse care pot prezenta riscuri pentru sănătate și siguranță.

Prin intermediul Aplicației InfoCons , disponibilă în 33 de limbi , consumatorii au acces direct la alertele pentru produsele alimentare și nealimentare la nivelul Uniunii Europene !

Astfel, în urma accesării secțiunii dedicate alertelor , consumatorii pot afla :

Pentru produsele alimentare :

– Data la care a fost emisă alerta (de la cea mai recentă, la cea mai veche);

– Descriere explicită a produsului;

– Țările vizate;

– Problema identificată cu produsul;

– Gradul de risc(de la scăzut, nedeterminat și până la serios)

 

Protectia Consumatorilor. Protectia consumatorului, InfoCons. Sorin Mierlea

 

„Perioada caniculară ridică probleme consumatorilor și de aceea, aceștia trebuie să fie atenți de la ce, cum și cât mănâncă, la produsele pe care le achiziționează (dacă au fost depozitate și comercializate în condiții optime),  până la cum se îmbracă. În situațiile de urgență cauzate de caniculă, accesul direct, GRATUIT și nemijlocit la informare cu privire la soluționarea unor probleme imediate, trebuie să fie o normalitate! De aceea, Aplicația Gratuită InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu secțiunea SOS ce conține toate numerele de urgență județene, nationale si internationale. Descarcă Aplicația InfoCons, fii în siguranță!

Președintele InfoCons– Sorin Mierlea

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal