InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons te informează:

Falsificarea monedelor euro în 2012

Numărul monedelor euro falsificate retrase din circulație a crescut cu 17%, de la 157 000 în 2011 la 184 000 în 2012. Dat fiind că în prezent există 16,5 miliarde de monede euro autentice în circulație, raportul este de 1 monedă falsificată la 100 000 de monede autentice. Moneda de 2 euro rămâne de departe cea mai afectată de această activitate infracțională, reprezentând aproape 2 din 3 monede euro falsificate identificate.

În ceea ce privește bancnotele euro falsificate, în 2012 au fost retrase din circulație aproximativ 531 000 de bucăți, conform cifrelor furnizate de Banca Centrală Europeană, care este responsabilă cu protejarea bancnotelor împotriva falsificării.

Măsurile preventive, inclusiv legislația, analizele tehnice, coordonarea aplicării legii și cooperarea judiciară le-au permis statelor membre să facă progrese în ceea ce privește eliminarea monedelor euro falsificate din circulație. Cu toate acestea, normele penale actuale trebuie să fie consolidate pentru a îmbunătăți prevenirea, investigarea și sancționarea falsificării euro pe întreg teritoriul UE, deoarece statele membre au norme și niveluri de protecție divergente. În acest context, Comisia a adoptat la 5 februarie 2013 o propunere de directivă care stabilește reguli minime privind sancțiunile (a se vedea IP/13/88). Aceasta va introduce instrumente de anchetă eficace și va consolida măsurile preventive, permițând analizarea falsurilor de către autoritățile competente, cu scopul de a crește protecția euro și a altor monede prin intermediul măsurilor penale. Intrarea în vigoare, la 1 ianuarie 2012, a regulamentului privind autentificarea monedelor euro, care stabilește normele aplicabile instituțiilor financiare pentru a se asigura că toate monedele euro pe care acestea le repun în circulație sunt autentice este, de asemenea, un instrument puternic de protejare a monedei euro împotriva falsificării.


Context

În conformitate cu normele UE (Regulamentul CE nr. 1338/2001), Comisia este responsabilă cu administrarea Centrului Tehnic și Științific European (CTSE). CTSE analizează și clasifică noile tipuri de monede euro falsificate prin ștanțare. Centrul are sediul în cadrul OLAF și utilizează echipamentele și instalațiile tehnice ale Monetăriei din Paris (Monnaie de Paris).

De asemenea, Comisia colaborează îndeaproape cu Banca Centrală Europeană (BCE), Europol, Interpol și autoritățile naționale competente. Banca Centrală Europeană este responsabilă de analizarea bancnotelor euro falsificate. Europol și Interpol sprijină serviciile din statele membre însărcinate cu aplicarea legii în combaterea formelor grave de criminalitate organizată prin facilitarea schimbului de informații și asigurarea analizei operaționale și strategice.

De asemenea, Comisia este responsabilă pentru punerea în aplicare a programului `Pericles` care oferă cursuri de formare și asistență tehnică autorităților naționale competente pentru a le oferi posibilitatea de a îmbunătăți în continuare protecția bancnotelor și a monedelor euro împotriva falsificării. În cadrul acestui program, Comisia/OLAF a derulat 16 proiecte în 2012, inclusiv conferințe și seminare organizate de statele membre sau de Comisie/OLAF, în cooperare cu Europol și BCE. Comisia pregătește inițiative legislative și monitorizează punerea în aplicare a legislației relevante.

Pentru mai multe informații referitoare la monede falsificate, inclusiv privind descinderea efectuată la 16 ianuarie la o monetărie ilegală în Italia de către poliția italiană și de către Garda Financiară italiană în cooperare cu OLAF:

http://ec.europa.eu/anti_fraud/euro-protection/euro-coins/

Pagina de start a comisarului Algirdas Šemeta:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/semeta/index_en.htm

Sursa: Comisia Europeana – Comunicat de presa

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – InfoCons – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal