În iulie 2017 a fost înființată comisia specială pentru combaterea terorismului pentru a evalua felul în care terorismul poate fi combătut mai eficient. Comisia și-a început activitatea în septembrie 2017. Pe 12 decembrie, deputații europeni au aprobat constatările și recomandările elaborate în cadrul acestei comisii. Eurodeputatele Monika Hohlmeier, membră din grupul PPE și Helga Stevens, membră din grupul CRE, sunt responsabile cu coordonarea acestui raport în Parlament.
Având în vedere caracterul transnațional al luptei împotriva terorismului, statele membre trebuie să ofere un răspuns coordonat și solid și să asigure schimbul rapid de informații.
Monika Hohlmeier a declarat: `Încă există lacune la nivelul schimbului de informații între statele membre, lacune tehnice cu privire la interoperabilitate. Dacă dorim să stimulăm schimbul de informații, Europol și Eurojust trebuie consolidate și folosite ca centre de informații.`
Helga Stevens a evidențiat problema decriptării: `Decriptarea forțată este foarte dificilă pentru statele membre mai mici deoarece necesită multe resurse umane și tehnice. Eu propun să-i dăm agenției Europol autoritatea necesară să se specializeze în decriptare, pentru a putea astfel să sprijine statele membre. De exemplu, acest lucru le-ar oferi procurorilor și poliției acces la mesajele trimise pe WhatsApp și Messenger. În acest moment este destul de dificil, întrucât companiile din domeniul social media refuză să ofere acces instanțelor`.
Câteva atacuri teroriste care au avut loc recent au arătat că într-un număr limitat de cazuri, teroriștii au profitat de lacunele din politicile UE privitoare la controalele la frontierele europene și de cele din unele state membre care nu au făcut față la un flux în masă. Raportul solicită ca statele membre să investească în echipamente TIC de ultimă generație care să permită verificarea corespunzătoare a bazelor de date, subliniază necesitatea utilizării datelor biometrice și evidențiază importanța asigurării interoperabilității bazelor de date.
Conținutul radical din cărți, mass-media audiovizuală și cel distribuit pe rețelele sociale, precum și contactul cu persoane radicalizate, persoane care incită la ură și închisorile sunt printre principalele cauze ale radicalizării. Raportul cere un cadru legal care să oblige companiile să șteargă conținutul terorist din mediul online și să raporteze incidența conținutului terorist în mod regulat.
Pentru a combate finanțarea terorismului, raportul cere o trasabilitate mai bună a operelor de artă și antichităților, în special a celor care provin din zonele de conflict, precum și a fluxurilor financiare, identificarea utilizatorilor de carduri preplătite și portofele electronice, a platformelor de finanțare participativă, a sistemelor de plată online și a sistemelor mobile de plăți. O altă cerință prevede ca locurile de rugăciune și alte instituții să fie mai transparente cu privire la finanțările pe care le primesc, iar finanțările provenite din țările terțe care nu respectă democrația, statul de drept și drepturile omului să fie interzise.
Helga Stevens a menționat că `toate instituțiile religioase trebuie să fie transparente și să arate de unde obțin finanțare pentru a putea permite autorităților să facă verificări`.
Raportul cere statelor membre să protejeze mai bine infrastructurile critice, precum și rețeaua electrică de transport și rețeaua de transport al gazelor, și să pregătească strategii de răspuns eficace. De asemenea, sunt solicitate reguli mai stricte împotriva traficului ilegal de arme de foc și prevenirea achizițiilor de substanțe chimice folosite pentru producerea de explozivi. În 2015 și 2016 materialele explozive au fost folosite în 40% din atacuri. În majoritatea cazurilor, cel mai utilizat a fost triperoxidul de triacetonă (TATP), care poate fi produs cu ușurință.
Prin intermediul acestui raport, eurodeputații cer Comisiei să propună un proiect de lege care să clarifice statutul victimelor terorismului, drepturile acestora și nivelurile de compensație.
Sursa: europa.eu.
– Lista alimentelor ce pot fi congelate la -18 grade
– Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!
Nr. de tel – 021.9615 sau *9615
Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro