Eurodeputații cer sancțiuni pentru statele membre care încalcă statul de drept

Parlamentul a adoptat un nou proiect legislativ care acordă Comisiei Europene competența de a evalua dacă un stat membru nu respectă principiile statului de drept, nu abordează frauda fiscală și corupția și nici nu pune în aplicare corect bugetul UE. Eurodeputații Eider Gardiazabal Rubial, membră din grupul S&D, și Petri Sarvamaa, membru din grupul PPE, coordonează acest proiect în Parlament.

Această evaluare va fi făcută cu ajutorul unor experți independenți în domeniul dreptului constituțional și al afacerilor financiare.

După ce Parlamentul și Consiliul vor aproba măsurile, Comisia Europeană va putea, de exemplu, să reducă prefinanțarea și să suspende plățile în cazul unor deficiențe în gestionarea bugetului de către un stat membru. Noile norme vor intra în vigoare în cadrul viitorului buget pe termen lung al UE (CFM 2021-2027).

În cadrul unei dezbateri cu comisarul european pentru buget și resurse umane, Günther Oettinger, mai mulți deputați europeni au subliniat necesitatea de a apăra statul de drept pentru a proteja democrația.

Eider Gardiazabal Rubial a declarat: `Aceasta nu este o Europă à la carte unde putem să ne menținem doar drepturile și nu obligațiile.`

Dumneaei a punctat că în cazul în care un stat dorește să adere la UE, trebuie să îndeplinească un set de criterii economice, politice, fiscale și juridice. De aceea procesul este lung. `Dar ce se întâmplă după ce aderi? Înseamnă că doar pentru că ai trecut testul, poți să faci ce îți dorești? Evident că nu. Acest test trebuie să fie continuu`, a adăugat Eider Gardiazabal Rubial.

Comisarul Günther Oettinger a precizat că va fi mai bine pentru UE în cadrul următorului CFM `deoarece vom avea un instrument pe care îl putem aplica pentru a proteja Europa, bugetul său și, prin urmare, cetățenii săi împotriva abuzurilor și fraudelor și oricărui tip de abatere de la regulile privind finanțarea’.

Dumnealui a adăugat: `Dacă există probleme cu utilizatorii, statele membre, regiunile și autoritățile locale, care trebuie soluționate, uneori ajung în instanță. În acest caz, în toate statele membre, trebuie să fim siguri că toate instanțele sunt imparțiale, că prevalează statul de drept și că judecățile imparțiale sunt garantate de judecătorii imparțiali.`

Președinta comisiei pentru control bugetar, Ingeborg Grässle, membră din grupul PPE, a evidențiat situațiile în care reprezentanții guvernului își folosesc poziția pentru a se îmbogăți pe ei înșiși, prietenii și rudele lor: `Ei primesc ilegal bani din partea UE și îi folosesc în mod ilegal. Noile măsuri ne vor permite să combatem aceste probleme.`

Sursa: europa.eu

Citește și:

– ANCOM propune retragerea obligatiilor Telekom de pe piata de tranzit national

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal