Etichetarea si comercializarea apelor minerale naturale, verificata de A.N.P.C.

In perioada 15 iulie – 2 august 2013 Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune tematica de control privind respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a apelor minerale naturale ( inclusiv apele de izvor).

  • Au fost controlati 845 operatori economici (31 producatori, 104 distribuitori, 668 magazine si 42 statii de distributie carburanti) constatandu-se abateri la 471 dintre acestia privind modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a apelor minerale naturale (inclusiv apele de izvor);
  • A fost verificata o cantitate de circa 7.880.000 litri apa minerala naturala si apa de izvor, constatandu-se ca 832.000 litri (10,6 %) din cantitatea controlata nu respectau prevederile legale in vigoare privind protectia consumatorilor.

Masuri aplicate:

  • oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 2.052 litri de apa minerala naturala si apa de izvor in valoare de 5.258 lei care erau depozitati in conditii improprii (temperatura peste cea impusa de producatori si sub actiunea directa a razelor solare) sau care prezentau data durabilitatii minimale depasita;
  • oprirea temporara de la comercializare a cca. 830.000 litri apa minerala naturala si apa de izvor in valoare de 759.367 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate;
  • aplicarea a 486 sanctiuni contraventionale constand in 202 avertismente si 284 amenzi insumand 820.000 lei, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Sursa: A.N.P.C.

InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal