Prevederile privind etichetarea produselor obţinute din agricultura ecologică sunt stabilite în Regulamentul (UE) 2018/848  al Parlamentului European și al Consiliului privind producţia ecologică și etichetarea.

Un produs este considerat ca purtând termeni referitori la producţia ecologică în cazul în care, pe etichetă, pe materialele publicitare sau în documentele comerciale, produsul în cauză, ingredientele sale sau materiile prime pentru hrana pentru animale utilizate pentru producerea sa sunt descrise în termeni care sugerează cumpărătorului că produsul, ingredientele sau materiile sale prime pentru hrana pentru animale au fost produse în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/848. În special, termenii enumeraţi în anexa IV, cuvintele derivate și diminutivele acestora, precum „bio” și „eco”, singure sau în combinaţie, pot fi folosite, pe întreg teritoriul Uniunii și în orice limbă enumerată în anexa respectivă, pentru etichetarea și promovarea produselor menţionate la articolul 2 alineatul (1) conforme cu regulamentul.

Mai mult, nu se folosesc în etichetare sau în publicitate niciun fel de termeni, inclusiv termenii utilizaţi în mărci comerciale sau nume de societăţi, sau practici dacă ar putea induce în eroare consumatorul sau utilizatorul sugerând că un produs sau ingredientele acestuia respectă Regulamentul (UE) 2018/848.

Logoul Uniunii Europene pentru producţia ecologică              frunza bun                                                                                                                                                                 

Logoul Uniunii Europene pentru producţia ecologică poate fi utilizat pentru etichetarea, prezentarea și publicitatea produselor conforme cu Regulamentul UE 2018/848. Logoul Uniunii Europene pentru producţia ecologică poate fi utilizat, de asemenea, în scopuri de informare și educaţionale legate de existenţa și de publicitatea logoului propriu-zis, cu condiţia ca o astfel de utilizare să nu fie de natură să inducă în eroare consumatorul în ceea ce privește producţia ecologică de produse specifice și cu condiţia ca logoul să fie reprodus în conformitate cu normele stabilite în anexa V la regulament.
Utilizarea acestuia rămâne opţională pentru produsele importate. La etichetarea, prezentarea și publicitatea produselor conforme cu Regulamentul UE 2018/848 pot fi utilizate logouri naţionale și logouri private.

Sigla „ae”, proprietate MADR, poate fi utilizată de către operatorii/grupurile de operatori de produse certificate ecologic, preambalate, în scopul identificării și promovării produselor certificate ecologic, preambalate şi garantează că produsele care poartă aceste sigle îndeplinesc următoarele condiţii:

a) provin din agricultura ecologică din România sau conțin ingrediente care provin din agricultura ecologică din România;
b) sunt certificate de un organism de control acreditat și aprobat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, denumit în continuare MADR.

agric eco logo                                          sigla 2 ae

Sigla „ae” în scop informativ-publicitar                                                         Sigla „ae” în scop de identificare a produselor certificate ecologic, preambalate

În vederea promovării agriculturii ecologice în Uniunea Europeană, la iniţiativa Directoratului General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene, a fost creat site-ul www.ec.europa.eu/agriculture/organic/home_ro ce are ca principal obiectiv informarea publicului larg cu privire la sistemul de agricultură ecologică precum şi punct de plecare în realizarea campaniilor promoţionale în diferite State Membre.

 

Sursa : MADR

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal