Cu toții vânăm prin magazine alimentele cu eticheta BIO pentru că ne asigură într-un fel că produsele respective sunt mai sănătoase.

Oare chiar așa să fie, sau ne lăsăm doar păcăliți de o etichetă lipită de ambalajul unui produs? Fără îndoială ați văzut eticheta organică pe o varietate de alimente — de la legume și carne la pâine și cereale — chiar și în cele mai mici magazine alimentare . Dar cum poate un cuvânt mic precum „BIO” să acopere toate acele alimente diferite?

În urma mai multor studii ale specialiștilor, s-a stabilit faptul că pentru ca un produs să fie „BIO”, trebuie să îndeplinească o listă lungă de condiții. În primul rând, produsul respectiv trebuie crescut sau fabricat într-un mediu sigur, natural, netratat cu insecticide sau alte produse chimice.

Este posibil ca unii consumatori să nu realizeze exact ce se află în spatele etichetei ecologice . De exemplu, 38% dintre cumpărătorii americani au declarat că sunt atenți și caută să cumpere numai alimente care au atașată această etichetă, în timp ce 48% pun mai mult preț pe alimentele a căror etichetă îi asigură că produsul respectiv nu a fost atins de pesticide, conform unui sondaj reprezentativ la nivel național, realizat de Consumer Reports.

Dar, termenul de „bio” are standarde stricte în spate – inclusiv reguli conform cărora pesticidele sintetice dăunătoare nu pot fi folosite – în timp ce termenul „fără pesticide” este lipsit de sens și nereglementat.

Alți consumatori ar putea alege versiuni organice mai scumpe ale alimentelor, deoarece presupun că eticheta ecologică înseamnă, practic, totul bun – că primesc cele mai hrănitoare și responsabile cu mediul înconjurător posibil. Vorbim de culturi fără pesticide și chimicale sau de ouă și lapte produse de animale crescute în pășuni ecologice. Dar, deși eticheta organică este una puternică și semnificativă, ea nu conferă de fapt toate beneficiile pe care mulți consumatori le presupun că le face.
Specialiștii de la compania Nielsen au analizat în de aproape alimentele care atrag cei mai mulți consumatori datorită etichetei verzi. Acestea sunt: lapte de vacă, salată preambalată , ouă, batoane pentru sănătate și nutriție și pâine.

Laptele de vacă

Ce înseamnă organic? Pentru ca laptele să fie BIO trebuie să provină de la vaci care au fost crescute ecologic din ultima treime a sarcinii mamei lor. Regulile agriculturii ecologice impun ca aceste vaci să fie crescute într-un mod care „să se potrivească sănătății și comportamentului lor natural”, cu acces la lumina soarelui, apă dulce, adăpost, așternut curat, umbră, aer curat și exerciții în aer liber – toate acestea, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, reduce stresul animalelor și riscul de îmbolnăvire. Vitele ecologice pot primi numai hrană ecologică, crescută fără pesticide sintetice sau organisme modificate genetic (OMG).

Deși vacile pot primi anumite medicamente, cum ar fi vaccinuri și analgezice, atunci când este necesar, nu li se pot administra hormoni care cresc producția de lapte sau antibiotice pentru prevenirea bolilor. (Dacă se îmbolnăvesc și au nevoie de antibiotice, trebuie să li se administreze medicamentele, dar nu mai sunt considerate animale ecologice și produsele lor nu pot fi vândute ca organice.) Această regulă nu are neapărat un efect direct asupra sănătății tale, dar utilizarea în masă a antibioticelor la animale ajută la crearea unor tulpini de bacterii rezistente la antibiotice, astfel, cumpărarea de produse organice înseamnă că sprijiniți practicile de gestionare a animalelor care nu contribuie la dezvoltarea unor infecții bacteriene care nu răspund la antibiotice.

Ce nu înseamnă: nu există nicio diferență între laptele convențional și cel organic când vine vorba de calorii, cantitatea de proteine și cantitatea de calciu. Cercetările arată că laptele organic conține mai mulți acizi grași omega-3 și acid linoleic conjugat (un alt tip de grăsime considerat sănătos) decât laptele convențional. Dar, în timp ce consumul de omega-3 este legat de un risc redus pentru afecțiuni precum bolile de inimă, cantitățile găsite în lapte sunt încă relativ mici – probabil prea mici pentru a vă afecta sănătatea.
Și nici vacile ecologice nu au hoinărit neapărat pe pășunile cu trifoi în fiecare zi. Conform legii, ei trebuie să obțină cel puțin 30 la sută din hrană din pășune. Cu toate acestea, restul hranei lor poate fi porumb sau cereale (atâta timp cât este organic).

Salate preambalate

Ce înseamnă organic: verdețurile ambalate pe care le găsiți în secțiunea de produse de la magazinul alimentar — și orice alt tip de produse ecologice — trebuie să fie cultivate conform „practicilor care susțin reciclarea resurselor de la fermă, promovează echilibrul ecologic și conservă biodiversitate”, conform USDA. Asta înseamnă că fermele care cultivă aceste verdețuri nu pot folosi pesticide sintetice dăunătoare (care pot rămâne pe fructe și legume). Ei trebuie să folosească modalități naturale de combatere a dăunătorilor și buruienilor și de a îmbogăți solul, cum ar fi folosirea rotației culturilor, fertilizarea cu gunoi de grajd sau compost în loc de îngrășăminte sintetice sau nămol de epurare (care este derivat din, da, canalizare municipală) și plantarea de „culturi de acoperire” pentru a preveni eroziunea solului.

Deci, această alegere este bună pentru mediu și, de asemenea, potențial bună pentru tine. O analiză a 343 de studii publicate în British Journal of Nutrition a constatat că produsele organice conțineau niveluri mai mari de antioxidanți – compuși vegetali care pot preveni bolile cronice – decât produsele convenționale de același tip. Un alt beneficiu pe care l-ar putea avea verdețurile organice: în fiecare an, USDA testează fructele și legumele pentru rezidurile de pesticide și le găsește în mod regulat. Dar fructele și legumele ecologice sunt mai puțin probabil să aibă reziduri de pesticide, conform unei analize Consumer Reports, iar atunci când au unele reziduri, este probabil să fie mai puține.

Ce au în minus verdețurile care nu au etichetă verde? Aceeași analiză a 343 de studii nu a constatat că legumele organice au mai multe vitamine și minerale decât cele cultivate în mod convențional.

Și produsele ecologice nu pot fi tratate cu majoritatea pesticidelor sintetice, fermierii bazându-se în schimb pe sistemul PAMS (prevenire, evitare, monitorizare și suprimare), care poate implica tehnici naturale, cum ar fi aducerea de insecte prădătoare pentru a le mânca pe cele care atacă culturile. Cu toate acestea, dacă aceste strategii eșuează, produsele pot fi tratate cu „microorganisme care apar în mod natural” sau pesticide derivate din plante, precum și cu câteva sintetice aprobate care s-au dovedit a nu fi dăunătoare sănătății.

Ouă

Ce inseamna bio: Puii trebuie crescuți organic de la vârsta de 2 zile. Au aproape aceleași drepturi la un mediu sigur și sănătos ca și vitele și sunt supuși acelorași reguli împotriva utilizării antibioticelor (USDA interzice utilizarea hormonilor la orice pui, convențional sau organic). De asemenea, ca și bovinele ecologice, aceștia trebuie hrăniți doar cu furaje organice care nu sunt modificate genetic și care sunt cultivate fără pesticide sintetice sau OMG-uri. În consecință, beneficiile majore aici sunt că fermele care produc găini și ouă ecologice folosesc practici agricole durabile și sănătoase și nu contribuie la dezvoltarea superbugeților.

Batoane pentru sănătate și nutriție

Ce înseamnă organic: ingrediente precum ovăzul, nucile și fructele din aceste batoane trebuie să fie cultivate organic, folosind practici durabile, fără OMG-uri sau pesticide sintetice.
În alimentele procesate, cum ar fi batoanele, procesarea în sine trebuie să respecte regulile organice, care interzic utilizarea majorității ajutoarelor de procesare sintetice sau a ingredientelor artificiale, cum ar fi coloranții artificiali, care sunt permise în alimentele convenționale. De exemplu, regulile organice interzic utilizarea hexanului solvent sintetic, care este de obicei folosit pentru a procesa boabele de soia și a le transforma în izolat de proteine din soia – „un ingredient comun în batoanele nutritive și pulberile proteice”, spune Vallaeys .

Doar pentru că un baton este organic nu înseamnă că este neapărat mai hrănitor decât un baton convențional. Deși există un beneficiu pentru sănătate de a mânca ceva care nu a fost expus la pesticide, un baton organic poate fi nesănătos în alte moduri.

Pâine

Ce înseamnă organic: ca și în alte produse ambalate, ingredientele (cel puțin 95 la sută din greutate) folosite pentru a face pâinea trebuie să fie certificate ecologic și să nu conțină ingrediente interzise de reglementările privind producția de alimente ecologice, cum ar fi îndulcitorii artificiali și conservanții.

O pâine organică ar putea fi încă relativ procesată și să nu conțină cereale integrale.

Sursa: https://www-consumerreports-org

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal