Escrocheriile care ţintesc companiile mici pot fi de diferite feluri – de la facturi pentru reclame sau pentru înregistrări în cataloage ce nu au fost comandate niciodată la oferte suspecte pentru consumabile.

La ce să fim atenţi!

Operatorii companiilor mici şi indivizii ce deţin un site propriu continuă să fie surprinşi de scrisori nesolicitate, prin care sunt avertizaţi că domeniul acestora de internet este pe cale de a expira şi trebuie reînnoit, sau le este oferit un nou domeniu similar cu cel actual. Dacă aveţi înregistrată denumirea unui domeniu verificaţi cu atenţie orice notificare de reînnoire a domeniului sau facturi pe care le primiţi. Cu toate că notificarea poate fi autentică, în acelaşi timp este posibil ca aceasta să fie trimisă din partea unei companii care încearcă să vă convingă să vă înscrieţi, sau este posibil să fie din partea unui escroc.

  • Verificaţi dacă notificarea de reînnoire corespunde exact cu denumirea domeniului dumneavoastră actual. Verificaţi micile diferenţe.
  • Verificaţi dacă notificarea de reînnoire este trimisă de către compania cu care v-aţi înregistrat iniţial denumirea domeniului.
  • Verificaţi înregistrările dumneavoastră pentru a afla data actuală de expirare a denumirii existente a domeniului.

Escrocheriile ce implică înregistrarea într-un catalog sau publicitatea neautorizată implică încercarea de taxare a unei companii pentru o înscriere sau reclamă într-o revistă, ziar sau catalog/ghid de companii.

Escrocheria poate apărea sub forma unei propuneri pentru un abonament deghizată într-o factură pentru o înregistrare într-un catalog internaţional comercial, fals.

De asemenea, puteţi fi convinşi să credeţi că răspundeţi unei oferte de înregistrare gratuită, pe când, în realitate oferta este pentru înregistrări pentru care ulterior vi se va solicita plata.

O altă abordare comună utilizată de către escroci este de a suna o firmă solicitând confirmarea datelor cu privire la o reclamă, pe care aceştia pretind că a fost comandată. Este posibil ca escrocul să citeze o intrare autentică sau o reclamă pe care compania dumneavoastră a publicat-o într-o altă publicaţie sau catalog pentru a vă convinge că aţi utilizat într-adevăr serviciul escrocului.

Printr-o escrocherie ce implică returul unui fax vi se poate oferi orice de la diete uimitoare la afaceri fantastice, înregistrări în catalogul de companii şi înscrieri în concursuri – tot ce trebuie să faceţi este să trimiteţi un fax la un număr cu tarif special. Tarifele pentru acest tip de faxuri pot să ajungă până la $6.00 per minut. Escrocii se vor asigura că expedierea faxului dumneavoastră durează câteva minute, acest lucru ducând la ridicarea costului facturii telefonice.

Escrocheriile cu consumabile implică primirea şi taxarea pentru bunuri, pe care nu le-aţi comandat. Adesea aceste escrocherii implică bunuri şi servicii pe care le comandaţi în mod regulat – de exemplu, hârtie, cartuşe pentru imprimantă, bunuri pentru întreţinere sau publicitate.

Este posibil să primiţi un apel telefonic de la cineva care pretinde a fi `furnizorul dumneavoastră obişnuit’, comunicându-vă că oferta acestuia este `specială’ sau `limitată pentru o perioadă de timp’. Dacă conveniţi achiziţionarea bunurilor ce vă sunt oferite, riscaţi să achitaţi la suprapreţ şi să primiţi produse de calitate proastă.

Reţineţi
Asiguraţi-vă că personalul responsabil cu procesarea facturilor şi răspunderea la telefon este informat cu privire la aceste escrocherii. Cel mai adesea, aceştia vor fi punctul de contact pentru escroci. Verificaţi întotdeauna faptul că bunurile şi serviciile au fost atât comandate cât şi livrate înainte de a achita o factură.

Atenţie
Nu oferiţi niciodată şi nu clarificaţi nicio informaţie cu privire la compania dumneavoastră afară de cazul în care cunoaşteţi scopul pentru care vor fi utilizate aceste informaţii.

Gândiţi-vă
Nu acceptaţi o propunere de afaceri la telefon – solicitaţi întotdeauna o ofertă în scris. În cadrul companiei dumneavoastră limitaţi numărul de persoane cu acces la fonduri sau care sunt autorizate să aprobe achiziţii.

Cercetaţi
Prin procedee de management eficient producerea acestor escrocherii poate fi împiedicată. Existenţa unor proceduri clar definite pentru verificarea, plata şi gestionarea conturilor şi a facturilor reprezintă un mijloc de apărare eficient împotriva acestor tipuri de escrocherii.

Întrebaţi-vă
Dacă la telefon vi se spune că aţi comandat sau autorizat un anumit lucru, şi nu vi se pare că este adevărat, nu este normal să cereţi o dovadă?

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal