Eficiența energetică a electrocasnicelor și amprenta de carbon a acestora

Custom Link InfoCons-protectia-consumatorilor-amprenta-carbon-electrocasnice

Poate că, la o primă vedere, nu pare atât de important să scoatem electronicele și electrocasnicele din priză atunci când nu le folosim, însă acestea consumă curent chiar dacă se află în stand-by. Mai ales în contextul actualei crize energetice la nivel mondial, în casele românilor se află o mulțime de aparate care funcționează în permanență și care ar putea fi deconectate de la priză, pentru a face economie de energie, și implicit, pentru a scădea niște costuri inutile.

Astfel, toate aparatele care prezintă circuite sau senzori și care sunt conectate la o sursă de curent, fără însă a fi utilizate, vor suferi pierderi semnificative de energie. De aceea, ele trebuiesc scoase din priză, nu doar oprite, mai ales că cel puțin 10 ore dintr-o zi (fie noaptea, când dormi, sau ziua, când ești plecat de acasă) funcționează degeaba.

 

Citeste si : Compania de zbor ți-a pierdut bagajul. Știi ce drepturi ai?

Că să va faceți o idee a celor mai mari producători de emisii de carbon dintre produsele electrice și electrocasnice (ținând cont de emisiile de pe toată durata vieții, de la producție, la consum și ulterior tratamentul la finalul ciclului de viață), vă propunem următoarea listă, cu date preluate din baza de date ADEME:

  • Mașină de spălat: 513 kg CO2e/produs (vase), 539  kgCO2e/produs (rufe)
  • Televizor:422 kg CO2e/produs
  • Frigider: 382 kg CO2e/produs
  • Calculator: 349 kg CO2e/produs
  • Cuptor: 319  kg CO2e/produs
  • Imprimantă (cu laser): 191 kg CO2e/produs
  • Laptop: 169  kg CO2e/produs
  • Cuptor cu microunde: 118  kg CO2e/produs
  • Modem: 115 kg CO2e/produs

În conformitate cu măsurători recente, în cca. 1300 de gospodării din întreaga UE media consumului de energie electrică anual în modul stand-by este de 169 kWh pe gospodărie, ceea ce reprezintă aproximativ 6,3% din consumul de energie anual total pe gospodărie. Consumul de energie anual în modul stand-by pentru toate gospodăriile din cele 27 de state membre UE însumează cca. 43 TWh și este responsabil pentru circa 19 milioane de tone de CO2e pe an. Din acest consum de 43 TWh, 9 TWh sunt asociați utilizării de energie pasivă (din modul stand-by) a aparatelor din birou.

Alte studii arată că, în cazul unor produse electronice precum consolele de gaming, în modul stand-by acestea consumă la fel de multă energie ca atunci când sunt folosite (fie pentru actualizări de software sau joystick).

 

Citeste si : Tu știi cât consumă becurile din casa ta ? Scanează codul QR de pe eticheta de eficiență energetică a becurilor și află costul de operare cu Aplicația InfoCons !

Un alt lucru comun, dar ignorat de lume, este simpla apăsare a butonului „off” al echipamentelor IT, atunci când nu sunt folosite, care ar economisi 7 TWh, responsabili pentru 3,5 milioane de tone de CO2e (studiu realizat pe 27 de state membre UE).

În cazul aparatelor de cafea și al espressoarelor, modul stand-by vine la pachet cu pierderi mari de energie, aproximativ 60 kWh/an, sau 15,9 kg CO2e/an, dacă ne raportăm la emisiile de carbon.

Pe lângă deconectarea de la priză, alte câteva recomandări pentru consumatori, pe cât de simple, pe atât de eficiente, sunt:

  • Înlocuirea electrocasnicelor vechi sau care nu aparțin unei clase energetice eficiente;
  • Izolarea termică a locuinței;
  • Înlocuirea becurilor cu cele LED (care consumă de 6 ori mai puțină energie);
  • Utilizarea unui prelungitor de comutare, în special pentru aparatele de birou, astfel anulând orice consum dintr-o singură mișcare;
  • Configurarea dispozitivelor pentru a beneficia de avantajul caracteristicilor de putere redusă.

 

 

Autor : Grama Teodora, Econos

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal