Aveți dreptul de a locui în țara din UE în care studiați, pe întreaga durată a studiilor, dacă:

  • sunteți înscris într-o instituție de învățământ autorizată
  • aveți suficiente venituri, indiferent de sursă, pentru a trăi fără a solicita sprijin financiar
  • aveți asigurare completă de sănătate în țara respectivă.

Citește și:

Prețuri și plăți

Șederea în străinătate pe o durată mai mică de 3 luni

Cartea de identitate sau pașaportul, întotdeauna la îndemână

Ca cetățean al UE, singura condiție pe care trebuie să o îndepliniți pentru a locui în altă țară din UE pe o perioadă mai scurtă de 3 luni este să dețineți o carte de identitate sau un pașaport valabil.

În multe țări din UE, trebuie să aveți permanent asupra dumneavoastră cartea de identitate sau pașaportul.

În aceste țări, ați putea fi amendat sau reținut temporar dacă vă uitați documentele de identitate acasă, dar nu puteți fi obligat să vă întoarceți în țara de origine doar din acest motiv.

Citește și:

Sfaturi pentru consumatorii care achiziţionează articole de încălţăminte

Semnalarea prezenței

În unele țări din UE, trebuie să vă semnalaţi prezenţa pe lângă autoritățile relevante într-un interval rezonabil de timp de la data sosirii. Dacă nu reușiți să faceți acest lucru, ați putea fi sancționat, de exemplu, cu o amendă.

Aflați mai multe despre semnalarea prezenței.

Expulzarea

În cazuri excepționale, țara gazdă vă poate expulza pe motive de politică publică, securitate publică sau sănătate publică, dar numai dacă autoritățile pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă.

Decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate și informații privind căile de atac pe care le aveți la dispoziție și data până la care puteți contesta decizia în cauză.

Citește și:

Marcajul CE

Șederea în străinătate pe o durată mai mare de 3 luni

Aveți dreptul de a locui în țara din UE în care studiați, pe întreaga durată a studiilor, dacă:

  • sunteți înscris într-o instituție de învățământ autorizată
  • aveți suficiente venituri, indiferent de sursă, pentru a trăi fără a solicita sprijin financiar
  • aveți asigurare completă de sănătate în țara respectivă.

Autoritățile naționale nu vă pot impune să aveți un venit superior pragului începând de la care ați putea avea dreptul la un ajutor pentru venitul de bază în țara respectivă.

După încheierea studiilor, vă puteți pierde dreptul de a rămâne în țara respectivă dacă nu puteți dovedi că lucrați sau că aveți venituri suficiente pentru a vă întreține.

Citește și:

Safety Gate: Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase

Înregistrarea reședinței

Pe durata primelor 3 luni de ședere, țara gazdă nu vă poate cere să vă înregistrați reședința. Puteți face acest lucru, dacă doriți.

După 3 luni, țara gazdă vă poate cere să vă înregistrați reședința pe lângă autoritățile locale, pentru a demonstra că îndepliniți condițiile de ședere ca student și pentru a obține un document care să vă confirme dreptul de ședere.

Aflați mai multe despre înregistrarea reședinței în străinătate.

Cererea de părăsire a teritoriului țării și expulzarea

Puteți locui în altă țară din UE atâta timp cât îndepliniți condițiile de ședere. În caz contrar, autoritățile naționale vă pot cere să părăsiți țara.

În cazuri excepționale, puteți fi expulzat din motive de ordine sau de securitate publică, dar numai dacă autoritățile pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă.

Cererea de părăsire a teritoriului sau decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă motivele invocate și informații privind căile de atac pe care le aveți la dispoziție și data până la care puteți contesta decizia în cauză.

Citește și:

Escrocherii medicale

Șederea permanentă

Dacă ați locuit legal în altă țară din UE timp de 5 ani, continuu, îndeplinind condițiile de ședere ca student, primiți automat dreptul de ședere permanentă. Aceasta înseamnă că puteți sta în țara respectivă cât timp doriți.

Continuitatea șederii nu este afectată de:

  • absențe temporare (mai puțin de 6 luni pe an)
  • absențe mai mari justificate (de exemplu, efectuarea serviciului militar obligatoriu)
  • o absență de 12 luni consecutive justificată de motive importante, cum ar fi sarcina și nașterea, o boală gravă, muncă, formare profesională sau detașare în altă țară.

Vă puteți pierde dreptul de ședere permanentă dacă locuiți în afara țării pe o perioadă mai mare de 2 ani consecutivi.

Permisul de ședere permanentă

Aflați cum puteți obține un permis de ședere permanentă: acesta atestă faptul că aveți dreptul de a rămâne necondiționat în țara gazdă.

Citește și:

Cum se poate anula o cerere de portare a numărului de telefon

Expulzarea

În cazuri excepționale, țara în care aveți drept de ședere permanentă poate decide să vă expulzeze din motive de ordine sau de securitate publică, dar numai dacă autoritățile pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă.

Decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate și informații privind căile de atac pe care le aveți la dispoziție și data până la care puteți contesta decizia în cauză.

Sursa: europa.eu

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Citește și:

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal