Aveți dreptul de a locui în țara din UE în care munciți ca angajat, ca persoană care desfășoară activități independente sau ca lucrător detașat.
Șederea în străinătate pe o durată mai mică de 3 luni
Cartea de identitate sau pașaportul, întotdeauna la îndemână
Ca cetățean al UE, singura condiție pe care trebuie să o îndepliniți pentru a locui în altă țară din UE pe o perioadă mai scurtă de 3 luni este să dețineți o carte de identitate sau un pașaport valabil.
În multe țări din UE, trebuie să aveți permanent asupra dumneavoastră cartea de identitate sau pașaportul.
În aceste țări, ați putea fi amendat sau reținut temporar dacă vă uitați documentele de identitate acasă, dar nu puteți fi obligat să vă întoarceți în țara de origine doar din acest motiv.
Semnalarea prezenței
În unele țări din UE, trebuie să vă semnalați prezența pe lângă autoritățile relevante într-un interval rezonabil de timp de la data sosirii. Dacă nu reușiți să faceți acest lucru, ați putea fi sancționat, eventual, cu o amendă.
Safety Gate: Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase
Expulzarea
În cazuri excepționale, țara gazdă vă poate expulza pe motive de politică publică, securitate publică sau sănătate publică, dar numai dacă autoritățile pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă.
Decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate și informații privind căile de atac pe care le aveți la dispoziție și data până la care se poate contesta decizia în cauză.
Șederea în străinătate pe o durată mai mare de 3 luni
Aveți dreptul de a locui în orice țară din UE, dacă lucrați acolo.
Înregistrarea reședinței
Pe durata primelor 3 luni de ședere, țara gazdă nu vă poate cere să vă înregistrați reședința. Puteți face acest lucru, dacă doriți.
După 3 luni, țara gazdă vă poate cere să vă înregistrați reședința pe lângă autoritățile locale, pentru a demonstra că lucrați acolo și pentru a obține un document care să vă confirme dreptul de ședere.
Aflați mai multe despre înregistrarea reședinței în străinătate.
Cum se transmite boala West Nile?
Dacă vă pierdeți locul de muncă
Dacă vă pierdeți locul de muncă pe durata șederii în altă țară, puteți rămâne în continuare acolo, dacă:
- vă aflați temporar în incapacitate de muncă din cauza unei boli sau a unui accident
- v-ați înregistrat pe lângă autoritatea relevantă ca șomer involuntar. Dacă anterior ați fost angajat mai puțin de 1 an, vă mențineți dreptul la egalitate de tratament cu cetățenii țării respective pe o perioadă limitată de timp de cel puțin 6 luni.
- urmați un program de formare profesională. Dacă dumneavoastră sunteți cel care a renunțat la locul de muncă, formarea trebuie să aibă legătură cu locul de muncă ocupat anterior.
Cererea de părăsire a teritoriului țării și expulzarea
Puteți locui în altă țară din UE atâta timp cât îndepliniți condițiile de ședere. În caz contrar, autoritățile naționale vă pot cere să părăsiți țara.
În cazuri excepționale, puteți fi expulzat din motive de ordine sau de securitate publică, dar numai dacă autoritățile pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă.
Cererea de părăsire a teritoriului sau decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate și informații privind căile de atac pe care le aveți la dispoziție și data până la care se poate contesta decizia în cauză.
Sursa: Europa.eu
– Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!