Drept la replica A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons – Consiliul de Mediere

Avand in vedere comunicatul Consiliului de Mediere, cu privire la intocmirea unei liste care sa cuprinda  mediatorii recomandati de A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons in domeniul protectiei consumatorilor pentru medierea conflictelor ivite intre consumatori si profesionisti, publicat pe site-ul www.cmediere.ro, in data de 12.12.2013, prin care se mentioneaza faptul ca entitatea in cauza nu sustine demersul Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons de a initia cursul vocational in domeniul protectiei consumatorilor, precizam urmatoarele:

Demersul Consiliului de Mediere ii duce in eroare pe cititori, dezinformandu-i prin prezentarea unor informatii neverificate si neadevarate cu privire la initiativa A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons de a organiza cursuri vocationale in acest domeniu, in vederea furnizarii de cunostinte specifice catre mediatorii autorizati de catre Consiliul de Mediere, in baza legii de organizare a acestora, cu respectarea conditiilor art. 12 alin. 1 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator.

A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons a luat la cunostinta, in urma comunicatului emis de Consiliul de Mediere, de afirmatia potrivit careia acesta este “singura autoritate din Romania indrituita sa foloseasca denumirea ,,tabloul mediatorilor`, marca mentionata fiind inregistrata la OSIM de C.M.` In acest sens, organizatia noastra va solicita in scris Consiliului de Mediere sa faca dovada detinerii drepturilor de proprietate intelectuala asupra marcii mentionate de acesta.

De asemenea, privitor la aceasta sustinere, invederam Consiliului de Mediere faptul ca acesta nu reprezinta o autoritate statala romana, asa cum in mod eronat a fost comunicat, ci, reprezinta un “organism autonom cu personalitate juridica, de interes public`.

Sustinerea Consiliului de Mediere potrivit careia “nicio alta autoritate, cu atat mai putin un ONG, nu poate intocmi un tablou al mediatorilor paralel`, este o afirmatie cu tenta discriminatorie, caracterizata prin inexactitate. Sintagma “cu atat mai putin un ONG` poate aduce grave prejudicii de imagine organizatiilor non-guvernamentale din Romania, creand reale deservicii societatii civile, in ansamblu, care, conform art. 40 din Constitutia Romaniei, are dreptul la un mediu asociativ; intr-o societate democratica, aliniata la standardele europene, o asemenea remarca este vadit abuziva si in total dezacord cu dezideratele comunitare.

Fata de mentiunea Consiliului de Mediere potrivit careia aceasta sunt singura autoritate din Romania indrituita sa foloseasca denumirea “tabloul mediatorilor`, A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons nu intentioneaza crearea unei entitati paralele, de natura a cauza confuzii intre cea apartinand Consiliului de Mediere si aceasta, ci ofera informatii specializate, care pot fi accesate in mod voluntar, de catre persoanele interesate.

A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons, in calitatea sa de organism de drept privat, are libertatea de a recomanda mediatori in conditiile proprii si considera ca un asemenea demers este in beneficiul celor interesati de domeniul protectiei consumatorilor. Mai mult, pana la acest moment au existat numeroase solicitari din partea mediatorilor autorizati de catre Consiliul de Mediere, care au inteles demersul nostru de a furniza informatii specializate si de a prezenta spete concrete din istoricul organizatiei noastre.

Luand in considerare specificitatea acestui domeniu, A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons apreciaza ca experienta vasta a organizatiei noastre in solutionarea pe cale amiabila a conflictelor ivite intre consumatori si profesionisti, realizata in conformitate cu prevederile O.G. nr. 26/2000 privind asociatiile si fundatiile si Legii nr. 296/2004 privind Codul Consumului, coroborate cu O.G. nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, poate reprezenta un aport important pentru activitatea desfasurata de persoanele avand calitatea de mediatori autorizati.

Organizatia noastra nu contesta sub nicio forma dreptul mediatorilor autorizati din Romania, inscrisi in Tabloul Mediatorilor intocmit de Consiliul de Mediere, de a media orice tip de disputa, inclusiv in domeniul protectiei consumatorilor, conform Legii nr. 192/2006, initiativa A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons nefacand referire la specializarea pe acest domeniu de competenta, ci doar la furnizarea unui curs vocational, fara caracter obligatoriu.

In ceea ce priveste sustinerea Consiliului de Mediere potrivit careia “intocmirea Tabloului Mediatorilor Recomandati de A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons incalca dovada principiilor statuate de legea medierii, inclinand balanta in orice disputa in favoarea consumatorilor si afectand principiile neutralitatii si impartialitatii in astfel de neintelegeri`, A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons face precizarea ca organizatia noastra nu intentioneaza a avea calitatea de furnizor al actului de mediere, in sensul Legii nr. 192/2006. Mai mult, oferirea informatiilor dobandite de organizatia noastra incepand cu anul 2003 in domeniul protectiei consumatorilor, persoanelor interesate in acest sens nu poate constitui decat un aport substantial la imbunatatirea calitatii actului de mediere, nicidecum inclinarea balantei in orice disputa in favoarea consumatorilor.

Sustinerea Consiliului de Mediere potrivit careia A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons “incalca dovada principiilor statuate de legea medierii, inclinand balanta in orice disputa in favoarea consumatorilor`, este tendentioasa, luand in considerare faptul ca mediatorul nu are si nu poate avea o obligatie de rezultat, ci doar obligatii de prudenta si diligenta.

In acest sens, va invederam faptul ca afirmatiile tendentioase ale Consiliului de Mediere cu privire la demersul asociatiei noastre contravin deontologiei profesionale a mediatorului, care este prin excelenta cel care incearca obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile. Avand in vedere ca misiunea principala a mediatorului este aceea de a depune toate eforturile de care este capabil si priceperea pe care o are pentru a sprijini partile sa ajunga la un acord, consideram ca atitudinea Consiliului de Mediere contravine in mod expres rolului eminent pe care actul de mediere il joaca intr-o societate in care legea este suverana.

In conformitate cu legislatia in vigoare, mediatorul are dreptul sa aplice propriile tipuri de mediere, atat facilitativ, cat si cel evaluativ, in functie de stadiul procesului de mediere, in scopul de a servi exclusiv intereselor legitime si obiectivelor urmarite de partile aflate in contract. Afirmatiile Consiliului de Mediere in sensul ingradirii libertatii de optiune a mediatorului in alegerea metodelor si tehnicilor aplicate in scopul solutionarii conflictului sunt ingrijoratoare pentru organizatia noastra raportat la actul medierii in Romania,  care ar trebui sa fie guvernat de principiul statuat in art. 27 din Legea nr. 192/2006 (“Fiecare mediator are dreptul sa aplice un model propriu de organizare a procedurii de mediere, cu respectarea dispozitiilor si principiilor statuate in prezenta lege.`).

Uniunea Europeana, prin Directivele emise in sensul reglementarii procesului de mediere, incurajeaza, prin orice mijloace potrivite, in statele membre, actiunile voluntare acceptate de mediatori si organizatii in domeniu, care sporesc calitatea furnizarii serviciilor de mediere, in scopul asigurarii efectuarii unei medieri eficace, impartiale si competente fata de parti.

Prin demersul A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons mediatorii autorizati pot beneficia de acces la spete de caz remise catre organizatia noastra in domeniul consumului, eventualele conflicte putand fi mediate de persoane abilitate in acest sens, asigurandu-se astfel un plus de transparenta si profesionalism in acest parcurs.

A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons se delimiteaza total de pozitia Consiliului de Mediere, care, contrar scopului sau de a contribui la promovarea intelegerii reciproce si la armonizarea relatiei dintre cetatean si societatea in care acesta traieste, urmareste in mod neprofesionist discreditarea organizatiei noastre printr-un conflict creat in mod artificial. Mai mult, consideram ca actiunea Consiliului de Mediere este contrara intereselor membrilor – mediatorii autorizati de pe teritoriul Romaniei, in sensul ingradirii accesului acestora la posibilitatea de a dezvolta abilitati intr-un domeniu vast precum protectia consumatorilor, cu implicatii multiple, si nu in ultimul rand, la cresterea vizibilitatii acestora pentru consumatorii ce apeleaza la serviciile asociatiei noastre si pot fi in situatia de a apela la serviciile unui mediator.

A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons apreciaza ca pozitia Consiliului de Mediere este lipsita de viziunea realitatilor juridice europene, care reunesc sub cupola lor principiile impartialitatii, neutralitatii, confidentialitatii, eficientei si dialogului si isi exprima pe aceasta cale dezacordul total fata de aversiunea manifestata de aceasta entitate in detrimentul bunei cooperari si a principiilor europene.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania – InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal