Dacă sunteți cetățean al UE nu trebuie să prezentați cartea de identitate sau pașaportul când călătoriți dintr-un stat membru al spațiului Schengen în altul.

Chiar dacă nu trebuie să prezentați pașaportul la control atunci când vă deplasați dintr-o țară aparținând spațiului Schengen în alta, este totuși foarte important să aveți asupra dumneavoastră fie pașaportul, fie cartea de identitate. Astfel, vă veți putea identifica la îmbarcarea în avion sau în cazul unui eventual control al poliției, de exemplu. Țările UE din spațiul Schengen au dreptul să adopte norme naționale potrivit cărora trebuie să puteți prezenta oricând documente de identitate atunci când sunteți pe teritoriul lor.

Atenție! Permisul de conducere, cardul fiscal sau cardul bancar nu sunt acceptate ca documente de călătorie sau ca dovezi ale identității.

Avertisment

În baza normelor Schengen, în circumstanțe extraordinare, dacă a fost identificată o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității naționale, statele membre au dreptul de a reintroduce temporar controalele la frontiere.

Mai multe detalii și lista țărilor care au reintrodus temporar controalele la frontiere. Asigurați-vă că aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate sau pașaportul atunci când călătoriți în aceste țări. De asemenea, trebuie să aveți în vedere faptul că vi se poate solicita să prezentați unul din aceste documente chiar și în condiții normale.

Din spațiul Schengen fac parte: Nu fac parte din spațiul Schengen:
Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Elveția. Bulgaria, Croația, Cipru, Irlanda, România.

Dacă vă deplasați înspre sau dinspre o țară care nu se află în spațiul Schengen, trebuie să prezentați o carte de identitate sau un pașaport valabil. Înainte de a porni la drum, verificați de ce documente aveți nevoie pentru a călători în afara țării de origine și pentru a intra pe teritoriul unei țări care nu face parte din spațiul Schengen.

Sursa: europa.eu

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal