Excesul de zahăr nu este sănătos, dar înlocuitorii sunt mai buni?
Ne-am obișnuit ca în ultima perioadă să înlocuim zahărul cu alți adjudvanți cum ar fi aspartamul, stevia sau siropul de agave, dar să fie asta varianta cea bună atunci când vrem să mâncăm și dulce, dar și sănătos?
Încercați să consumați mai puțin zahăr? Studiile recente arată că aproximativ 75% dintre adulți susțin că sunt pregtiți să renunțe definitiv la zahăr, dar asta nu înseamnă că sunt, de fapt, pregătiți să renunțe și la aromele ceva mai dulci.
Înlocuirea zahărului cu îndulcitori care au un conținut mai scăzut de calorii, cum ar fi aspartamul, stevia și sucraloza, ar fi o modalitate prin care oamenii încearcă să rezolve această problemă legată de dependența de zahăr, dar unele studii sugerează că nici această variantă nu este tocmai cea potrivită pentru organismul nostru. De ce spunem asta? Pentru că nevoile organismului uman nu pot fi rezolvate peste noapte, iar de multe ori se întâmpla ca acesta să ne dea anumite semne care să dovedească, că de fapt nu este tocmai simplu să renunțăm peste noapte la aceste plăceri.
De ce se întâmplă să avem frecvent poftă de ceva dulce?
Primul nostru aliment – laptele matern sau formula acestuia (lapte praf) – este dulce, iar oamenii au evoluat pentru a echivala gusturile dulci cu alte alimente. Pentru strămoșii noștri timpurii, aroma dulce a indicat că un aliment era bine de mâncat (alimentele amare erau mai probabil să fie dăunătoare). De-a lungul vieții, întărim această preferință. Fie că este vorba de tort la o petrecere de aniversare sau de înghețată după o zi proastă, alimentele dulci sunt folosite pentru a sărbători și a calma. Indiciile din mediul nostru pot determina creierul nostru să elibereze dopamină chimică. „Aceasta poate declanșa dorința de a avea mâncare, astfel încât să ne simțim bine”, spune cercetătorul Avena.
Combină aceste tendințe cu mediul nostru alimentar modern, în care alimentele dulci sunt peste tot – și chiar și cele sărate, cum ar fi sosul de roșii și sosul pentru salată, pot conține îndulcitori adăugati.
De ce este zahărul un pericol pentru sănătate?
Riscurile pe care zahărul le are asupra organismului nostru sunt bine stabilite.
Pentru început, zaharurile adăugate echivalează cu caloriile goale, oferind puțini sau deloc nutrienți. Creșterea în greutate care rezultă din consumul de calorii în exces din orice sursă crește riscul de diabet de tip 2 , hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral, anumite tipuri de cancer și multe altele.
Și prea mult zahăr adăugat poate fi dăunător chiar dacă nu te face să îngrași. De asemenea, este legat de un risc crescut de diabet de tip 2, ficat gras și alte boli. Oamenii care au consumat 25% sau mai mult din caloriile zilnice sub formă de zaharuri adăugate au avut de două ori mai multe șanse de a muri de boli de inimă în decurs de 15 ani decât cei care au primit mai puțin de 10% din calorii din zaharuri adăugate, indiferent de greutatea lor.
De aceea, mai multe autorități sanitare recomandă limitarea aportului de îndulcitori. Ghidurile dietetice spun că zaharurile adăugate nu ar trebui să constituie mai mult de 10% din caloriile zilnice. Adică aproximativ 10 lingurițe (40 de grame) pentru cineva care mănâncă 1.600 de calorii.
Efectele înlocuitorilor de zahăr
Înainte de aceste schimbări și pentru a atrage consumatorii conștienți de sănătate, multe companii alimentare reduc cantitatea de zahar din produse, dar asta nu înseamnă întotdeauna că le fac mai puțin dulci.
Producătorii au folosit de multă vreme îndulcitori cu conținut scăzut de calorii pentru a oferi consumul de dulce după care consumatorii tânjesc.Dar combinarea înlocuitorilor de zahăr cu zahărul în produse este o abordare pe care producătorii o folosesc din ce în ce mai mult pentru a formula produse cu conținut scăzut de zahăr – și pentru a enumera pe etichete un conținut scăzut de zahăr adăugat – fără a compromite dulceața. Această strategie este folosită chiar și în alimentele pe care nu le considerăm neapărat dulci.
Nu există nicio îndoială că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii oferă o aromă de zahăr fără caloriile de zahăr. Dar cele mai recente dovezi sugerează că acest lucru ar putea să nu conducă chiar la un efect pozitiv asupra sănătății sau greutății.
Cel mai recent, o cercetare majoră publicată în BMJ a constatat că dovezile că îndulcitorii ajută la sănătatea orală, nivelul zahărului din sânge sau alte probleme de sănătate sunt extrem de limitate. În timp ce Food and Drug Administration consideră că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii sunt siguri pentru consum, unii oameni de știință spun că nu avem date pentru a exclude potențialele daune. Un alt studiu recent a constatat că femeile de 50 de ani și peste care au băut mai multe doze de suc pe zi au avut cu 23% mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral decât cele care au băut mai puțin de 12 doze pe pe săptămână.
În ceea ce privește pierderea în greutate, rezultatele studiilor au fost mixte; unii au legat îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii cu creșterea în greutate . Dacă sunt utilizate în mod corespunzător, acestea pot fi un ajutor eficient pentru gestionarea greutății
Indiferent de modul în care diferiții îndulcitori ne afectează corpul, consumul lor regulat poate juca un rol în modul în care mănânci în general. Când oamenii iau mai puțină sare și grăsimi, au ceea ce se numește o schimbare hedonică – cu alte cuvinte, ajung să preferă alimentele care conțin mai puțină sare și grăsime.
Stevia este cel mai cunoscut îndulcitor natural fără calorii
Acesta provine din planta numită ștevie care a început să fie folosită acum câteva secole în scopuri medicinale în Paraguay și Brazilia. Este lipsită de calorii și de 300 de ori mai dulce decât zahărul.
În Japonia este vândută de mai bine de patru decenii, fiind aprobată în SUA în 2008 și în Europa în 2011. Minusul ar putea fi faptul că mulți dintre consumatori susțin că simt un gust „de după” amar.
European Food Safety Authority confirmă faptul că stevia nu este periculoasă sau toxică și că este în regulă chiar și pentru copii și femei însărcinate. Marele avantaj este că ajută satisfacerea poftei de dulce fără a aduce kilograme în plus sau a provoca diabet.
Xylitolul, de exemplu, consumat în cantități mari, poate provoca retenție de apă.
Unii medici dentiști au recomandat totodată consumul de xylitol, deoarece s-a demonstrat că previne formarea cariilor. Se pare că mestecatul gumei sau a bomboanelor mentolate îndulcite cu xylitol neutralizează aciditatea plăcii dentare.
Deși îndulcitorii sunt pe piată de ceva timp, nu s-a observat nicio îmbunătățire în reducerea obezității în lume. Oamenii de știință încă nu știu dacă există consecințe în cazul în care creierul înregistrează gustul de dulce, iar apoi nu primește acel zahăr pe care îl așteaptă.
Îngrijorarea multora este că îndulcitorii pot să păcălească într-un fel corpul să elibereze prea multă insulină, fapt ce poate conduce la creșterea în greutate, în timp. Încă nu se poate confirma dacă acest lucru chiar se întâmplă. Se pare că îndulcitorii nu își merită totuși reputația pe alocuri proastă.
Chiar și cercetătorii susțin faptul că încă mai este nevoie de research pe tema îndulcitorilor. Studiile efectuate până acum nu spun prea multe despre efectele asupra sănătății umane.
Sursa: www.consumerreports.ro