Aditivi alimentari cu rol de afânători, emulgatori şi stabilizatori. Sunt săruri de sodiu sau potasiu ale acidului fosforic. Se prezintă sub formele: E 451 (i)- Trifosfat pentasodic sau E 451(ii)- Trifosfat pentapotasic. Se utilizează în siropuri, glazuri şi toppinguri, în preparate dietetice speciale şi în membrane comestibile.
Cantitate max zilnica permisa/corp: 70 mg/kg corp
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul uman cumulat de fosfor este de până la 70 mg/kg corp.
Doza de încorporare în alimente: 3-5g/kg
Descriere doza de încorporare în alimente: Se utilizează în cantitate de până la 3-5g/kg.
Efecte secundare: Nespecificat
Contraindicatii:DA
Descriere contraindicatii: Dozele mari pot produce tulburari metabolice.
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Nu sunt permisi in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.
trifosfati de sodiu
« Înapoi la index