Aditiv alimentar din categoria conservanţilor, produs prin procedee chimice din azotatul de sodiu sau extras din zăcăminte naturale, deoarece se prezintă şi ca mineral natural. Este o pulbere de culoare albă, eficientă împotriva bacteriei Clostridium botulinum. în stomac, în prezenţa proteinelor, nitriţii formează nitrozamine, substanţe cu potenţial cancerigen. De asemeni, ei reacţionează cu hemoglobina, distrugând-o. Hemoglobina copiilor, în comparaţie cu hemoglobina adulţilor este mult mai sensibilă faţă de nitriţi, motiv pentru care copiii nu ar trebui să consume produse conţinând acest aditiv. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor de pe alimente.
Cantitate max zilnica permisa/corp: 0,06 mg/kg
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 0,06mg/kg corp, adică 1,2 mg pentru o persoană care cântăreşte 20 kg. Cantitatea de 1,2 mg nitrit de potasiu se poate regăsi în 6 – 12 grame de preparat din carne.
Doza de încorporare în alimente: 100-180 mg/kg
Descriere doza de încorporare în alimente: Se foloseşte în cantitate cuprinsă între 100 mg/kg şi 180 mg/kg la produsele din carne conservate prin sterilizare, sărare, uscare sau afumare.
Efecte secundare: Nespecificat
Contraindicatii:DA
Descriere contraindicatii: Substanţe cu potenţial cancerigen.
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.
Nitrit de sodiu
« Înapoi la index