Aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă. Se obţine prin procedee chimice dintr-un amestec de aspartam şi acesulfam K în proporţie de 2:1. În acest fel, rezultă un compus mai stabil la temperaturi ridicate decât aspartamul, cu o putere de îndulcire de 350 de ori mai mare decât a zahărului, din care este eliminat potasiul (din acesulfam). Se utilizează într-o gamă la fel de variată de produse, ca şi acesulfam K sau aspartam (E950 şi E951), cantităţile adăugate în alimente fiind calculate ca echivalent, fie de aspartam, fie de acesulfam K. Noul aditiv, intrat pe piaţa europeană în 2003, reuşeşte să elimine o parte din inconvenientele fiecăruia dintre componente, fără însă a aduce avantaje deosebite consumatorilor. Până în anul 2005 acest aditiv nu a fost permis în România, el fiind introdus ca urmare a alinierii legislaţiei la cea europeană.
Doza zilnică maximă: 37,5 mg/kg corp
Doza zilnică maximă admisă este proporţională cu cantitatea de aspartam şi acesulfam din compus, în raport cu dozele admisibile pentru fiecare în parte, adică circa 37,5 mg/kg corp.
Doza maximă de includere: Nespecificat
Doza zilnică maximă admisă este proporţională cu cantitatea de aspartam şi acesulfam din compus, în raport cu dozele admisibile pentru fiecare în parte, adică circa 37,5 mg/kg corp.
Efecte secundare: 1
Combinaţia acestor îndulcitori nu reuşeşte să anihileze posibilele efecte negative pe care le are fiecare în parte.
Contraindicații: Nu
Acest aditiv nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.