Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, antispumant, agent de îngroşare şi de aglomerare. Este sarea de calciu a acidului alginic. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate produsele lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, suplimente alimentare etc. Alginaţii sunt permişi în preparate destinate sugarilor şi copiilor mici, dar numai în budinci şi deserturi pe bază de cereale prelucrate. Se utilizează şi ca substanţă-suport pentru alţi aditivi alimentari.
Doza zilnică maximă: Nespecificat
Nu s-a stabilit o doză zilnică maximă admisă.
Doza maximă de includere: 500 mg/kg
Nu s-a stabilit o doză zilnică maximă admisă.
Nu s-au semnalat efecte secundare la cantitatile incorporate in alimente.
Contraindicații: Da
Cantităţile prea mari pot duce la anemie, prin eliminarea masivă a fierului din organism.
Consumul de către copii: 1
Acest aditiv este admis in alimentele pentru copii in limitele impuse.