Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, regăsit în mod natural în fructe şi cu predilecţie în mustul de struguri. Forma utilizată în industria alimentară, dar şi în cea farmaceutică şi textilă (la vopsirea ţesăturilor) este cea cristalizată, cunoscută sub denumirea de “sare de lămâie”, obţinută pe cale chimică.
Doza zilnică maximă: 30 mg/kg corp
Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 30 mg/kg corp.
Doza maximă de includere: Nespecificat
Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 30 mg/kg corp.
Efecte secundare: 1
Dozele mari şi repetate pot produce tulburări gastrointestinale, hiperaciditate, greaţă, vărsături, afecţiuni ale gurii, ale rinichilor, tulburări respiratorii, convulsii, somnolenţă, dureri musculare. Acidul tartric este un toxic pentru sistemul muscular, putând duce chiar la paralizie, dar dozele utilizate în alimente nu pot produce astfel de efecte.
Contraindicații: Nu
Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.