E331 – Citrat de Sodiu

Ce sunt aditivii alimentari E 331?

Aditivi alimentari,  E331 (I) Citratul monosodic, E 331(II) – Citrat disodic și E 331(III)  și Citrat trisodic sunt substanțe cu acțiune de sechestrare, stabilizare, tamponare și sinergetică.

Citratul de sodiu este obținut prin tratarea uni soluții apoase concentrate de acid citric (50%) cu o soluție concentrată de hidroxid de sodiu (50%) până la un pH de 8,0-8,5. Reacția este exotermă  și se execută cu răcire eficientă. Soluția obținută este decolorată cu cărbune animal, evaporată iar sarea de sodiu cristalizează  ca dihidrat.[i]

Sub câte forme se prezintă citratul de sodiu ?

Citratul de sodiu se prezintă sub 3 forme după cum urmează:

Citratul monosodic E331 (I) se mai numește citrat de sodiu monobazic.

Denumirea chimică este citrat monosodic sau sarea sodică a acidului 2-hidroxi-1-2,3 propan tricarboxilic.

Sub formă de sare anhidră are formula brută: C6H7O7Na

Masa moleculară: M=214,11

Sub formă de monohidrat are formula brută: C6H7O7Na·H20

Masa moleculară: M=232,23

Industrial se obține prin tratarea unei soluții de citrat de calciu  cu o sare de sodiu a unui acid tare (suflat acid de sodiu).

Se prezintă sub formă de pudră cristalină albă sau cristale incolore.

Ph-ul unei soluții apoase de concentrație 1% este cuprins intre 3,5-3,8%.

Este solubil în apă dar este insolubil în etanol.

E 331(II) – Citrat monoacid de sodiu

Citratul disodic (E331 II) – se mai numește citrat disodic sau citrat de sodiu dibazic.

Denumirea chimică este: citrat disodic, sarea disodică a acidului 2-hidroxi-1, 2, 3,-  propantricarboxilic, sau sarea disodică a acidului citric cu 1,5 molecule de apă.

Are formula brută: C6H6O7Na2·1,5 H20

Masa moleculară: M=263,11

Industrial se obține din citrat de calciu prin tratarea acestuia cu sulfat acid de sodiu. Se prezintă sub formă de pudră cristalină albă sau de cristale incolore.

Este solubil în apă iar ph-ul unei soluții apoase de concentrație 1% este cuprins între  4,9 și 5,2.

Citratul trisodic (E331 III) – se mai numește citrat trisodic, citrat de sodiu tribazic.

Denumire chimică este: citrat trisodic, sarea trisodică a acidului 2-hidroxi-1, 2, 3-propantricarboxilic sau sarea trisodică a acidului citric sub formă anhidră, dihidrată sau pentahidrată.

Formula brută a formei anhidre: C6H5O7Na3

Masa moleculară: M=258,07

Formula brută a formei cristalizate cu două molecule de apă este: C6H5O7Na3•2H20

Masa moleculară: M=294,10

Formula brută a formei cristalizate cu cinci molecule de apă este: C6H5O7Na3•2H20

Masa moleculară: M=357,16

Industrial, se obține prin tratarea soluției de citrat de calciu cu sulfat acid de sodiu. Citratul trisodic se prezintă sub formă de pulbere albă cristalină sau de cristale incolore. Are un gust sărat și este inodor.

Este o substanță solubilă în apă, astfel că 1 g de citrat se solubilizează în 2 ml apă. Nu este solubil în alcool etilic.[i],[ii]

Care sunt alimentele ce conțin aditivii alimentari E 331 (I,II,III) ?

Aditivii alimentari E331(I,II,III)  sunt utilizați în următoarele produse alimentare:

  • gemuri, jeleuri, marmelade,
  • paste și piureuri tartinabile similare pe bază de fructe, inclusiv în produsele cu un număr scăzut de calorii,
  • lapte parțial și total deshidratat,
  • Cazeinați comestibile
  • Brânză (sos de brânză, nachos cu brânză
  • Fructe și legume congelate,
  • Fructe și legume în conservă,
  • Compot de fructe,
  • Pește, crustacee și moluște neprelucrate, inclusiv refrigerate și congelate,
  • Uleiuri și grăsimi ne-emulsionate de origine animală și vegetală,
  • Preparate din carne tocată proaspătă,
  • Îndulcitori de masă sub formă lichidă, pudră sau tabletă,
  • Formule pentru sugari,
  • Băuturi carbogazoase
  • Alimente procesate pe bază de cereale și alimente pentru copii.[1]

 În ce se mai poate găsi aditivul E 331?

 Citratul de sodiu se întâlnește în medicamente utilizate în tratamentul simptomatic al constipației ocazionale[2],[3] în medicamente care ameliorează senzația de durere, inflamația si febra la copii [4] și alte medicamente care tratează diverse afecțiuni [5],

Citratul de sodiu este utilizat ca anticoagulant în colectarea sângelui sau atunci când trebuie depozitat, deoarece acționează ca un chelator al ionilor de calciu Ca2+, adică se leagă de ioni de calciu formând citrat de calciu care nu este ionizat. Este utilizat în testele de coagulare și în determinarea ratei de sedimentare a globulelor roșii. [6]

Citratul de sodiu este utilizat pe scară largă în detergenții lichizi ecologici fără fosfați deoarece este inofensiv pentru mediu fiind un metabolit găsit în toate organismele vii. Pentru că este ușor biodegradabil și slab toxic pentru viața acvatică, este considerat un agent de curățare cu caracteristici ecologice.[7]

Citrații de sodiu pot fi utilizați în detergenții de spălat vase și rufe ca si agenți de chelare  deoarece au putere de chelare a ionilor metalici ( Ca2+, Mg 2+ și Fe2+).[8]

Există efecte secundare în urma consumării aditivului alimentar E 331 ?

Aditivii E331 I, II, III sunt considerați inofensivi pentru organismului uman. Conform FAO/OMS, folosirea citraților în industria alimentară se poate face nelimitat.

Normele Ministerului Sănătății fac totuși unele recomandări exacte pentru cantitățile de citrați ce pot fi adăugate în unele produse alimentare, ca de exemplu în brânzeturi topite, carne și preparate din carne etc.

Conform FAO/OMS, doza zilnică admisibilă pentru om este nelimitată. Totuși, nu este recomandat să consumați cantități mari, un timp mai îndelungat, deoarece ar putea produce coroziune dentară.

Care sunt caracteristicile aditivilor E 331 (I,II,III) ?

 Conform regulamentul (UE) NR. 231/2012 al comisiei din 9 martie 2012 aditivii 331 trebuie să îndeplinească următoarele condiții de puritate după cum urmează:

E 331 (I) Citrat monosodicic

Puritate: Pierdere prin uscare anhidru: nu mai mult de 1,0 % (140 °C, 30 de minute) monohidrat: nu mai mult de 8,8 % (180 °C, 4 ore)

Oxalați: Nu mai mult de 100 mg/kg exprimați ca acid oxalic, după uscare

Arse: Nu mai mult de 1 mg/kg

Plumb: Nu mai mult de 1 mg/kg

Mercur: Nu mai mult de 1 mg/kg

E 331 (ii) Citrat disodic

Puritate: Pierdere prin uscare Nu mai mult de 13,0 % (180 °C, 4 ore)

Oxalați: Nu mai mult de 100 mg/kg exprimați ca acid oxalic, după uscare

Arsen: Nu mai mult de 1 mg/kg

Plumb: Nu mai mult de 1 mg/kg

Mercur: Nu mai mult de 1 mg/kg

E 331 (III) Citrat trisodic

Puritate Pierdere prin uscare

Anhidru: nu mai mult de 1,0 % (180 °C, 18 ore)

Dihidrat: între 10,0 și 13,0 % (180 °C, 18 ore)

Pentahidrat: nu mai mult de 30,3 % (180 °C, 4 ore)

Oxalați: Nu mai mult de 100 mg/kg exprimați ca acid oxalic, după uscare

Arsen: Nu mai mult de 1 mg/kg

Plumb: Nu mai mult de 2 mg/kg

Mercur: Nu mai mult de 1 mg/kg.[9]

Cantitate maximă zilnica permisa/corp: Doza zilnică admisă nu este limitată.[10]

Doza de încorporare în alimente: Nespecificată

Descriere doza de încorporare în alimente: Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete.

Efecte secundare: Nu

Utilizabil pentru copii: Da, Acest aditiv este admis în alimentele pentru copii în limitele impuse după cum urmează:

  • Lapte pasteurizat și sterilizat nearomatizat (inclusiv UHT)- 4000 mg/kg – numai lapte de capră UHT.
  • Formule de continuare ale preparatelor pentru copii de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Directiva 2006/141/CE- 2000 mg/kg
  • Alte alimente pentru copii de vârstă mica- 2000mg/kg

Necesitatea utilizării aditivului E331?

  Agent de aromatizare: îmbunătățește gustul, conferind băuturilor atât o aromă sărată, cât și una acidă.

Tampon: utilizat în mod obișnuit împreună cu acidul citric pentru a regla Ph-ul prin reducerea acidității alimentelor. În procesele de fabricare a jeleurilor, marmeladelor, gemurilor, șerbeturilor etc.

Emulgator: previne separarea uleiului și proteinelor în procesul de fabricare a brânzei.

Brânza este o emulsie de grăsimi din lapte, proteine ​​și apă care tinde să se descompună la temperaturi ridicate. În timp ce se topește, citratul de sodiu funcționează ca un emulgator pentru a preveni coagularea brânzei sau separarea grăsimilor și proteinelor, menținând grăsimea și proteinele împreună și legând ionii de calciu în brânză. Utilizarea în brânză este de aproximativ 3%, în funcție de rețete. Brânza cu citrat de sodiu se poate topi uniform fiind ca un sos neted și cremos.

Conservant: previne alterarea alimentelor.

Mai sunt utilizați și ca sinergetici ai diverșilor antioxidanți ca BHA, BHT, galatul de propil etc., la uleiuri și grăsimi vegetale și animale neemulsionate, pentru a împiedica procesele de râncezire ale acestora.

Acidul citric induce un gust acru produselor lactate, iar acest gust acru poate fi atenuat cu combinația de citrat de sodiu. Acidul citric și  citratul de sodiu sunt adesea folosite împreună în iaurt pentru a ajusta și îmbunătăți gustul acru.

Concluzii și Reglementări legislative E 331

Citrații de sodiu ( E 331) sunt clasificați în „Grupa I” cu nivelurile maxime de utilizare „quantum satis”  în majoritatea alimentelor. 4

În alimentele pentru sugari și copii de vârstă mică sunt utilizați în conformitate cu limitele stabilite în anexele la Directiva 2006/141/CE.[11]

Citratul monosodic E331(I), citratul disodic E331(II) și citratul trisodic E331(III) sunt enumerați în Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei ca aditivi alimentari autorizat și clasificați în „alți aditivi decât coloranții și îndulcitorii”.[12]

Agenția pentru Alimente și Medicamente (FDA) consideră că în general, citratul de sodiu este sigur atunci când este utilizat în alimente, fără alte limitări în afară de bunele practici actuale de fabricație.[13]

Autor: Dr. Ing. Fulvia Ancuta Manolache

[1] Regulamentul (CE) Nr. 1333/2008 Al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari

[2] https://www.anm.ro/_/_RCP/RCP_10634_27.02.18.pdf

[3] https://www.sfatulmedicului.ro/medicamente/dulcopic-solutie-orala_16357

[4] https://www.sfatulmedicului.ro/medicamente/nurofen-sirop-copii_14659

[5] https://www.sfatulmedicului.ro/medicamente/nylex-aerosol-nazal_15182

[6] https://www.fda.gov/media/114460/download

[7]https://ro.warbletoncouncil.org/citrato-de-sodio-c6h5o7na3-estructura-usos-obtencion-propiedades-5700

[8] https://foodadditives.net/acidity-regulator/sodium-citrate/#easy-footnote-bottom-8-1262

[9] Regulamentul (UE) Nr. 231/2012 al comisiei din 9 martie 2012 de stabilire a specificațiilor pentru aditivii alimentari enumerați în anexele II și III la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului

[10] https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfCFR/CFRSearch.cfm?fr=184.1751

[11] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/ALL/?uri=CELEX:32006L0141

[12] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:02011R1129-20131121

[13] https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfCFR/CFRSearch.cfm?fr=184.1751

[i] Elena Oranescu, Aditivii alimentari-necesitate și risc, Editura SemnE, 2005, București, pag. 148-149

[ii] https://koaha.org/wiki/Citrato_di_trisodio#

 

[i] Raluca Stan, Aditivi alimentari produși naturali si de sinteză, 2007, Editura Printech, București