Aditiv alimentar din categoria conservanţilor chimici. Este o sare de sodiu a acidului sulfuros, care se prezintă sub forma unei pulberi albe, instabile, ce reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat. În condiţii acide formează acidul sulfuros, care are proprietăţi conservante, oxidante şi de albire, dar şi de reducere a cantităţii de vitamine din alimente. În mod nepermis (ilegal), acest conservant poate fi folosit pentru a masca degradările bacteriene ale cărnii.
Doza zilnică maximă: 0,7 mg/kg corp
Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 0,7 mg/kg corp, doză ce poate fi uşor depăşită prin consum cumulat de produse ce conţin conservanţi derivaţi de sulf.
Doza maximă de includere: 10-2000 mg/kg sau mg/l
Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 0,7 mg/kg corp, doză ce poate fi uşor depăşită prin consum cumulat de produse ce conţin conservanţi derivaţi de sulf.
Efecte secundare: 1
La persoanele astmatice poate provoca probleme respiratorii. În combinaţie cu alcoolul poate accentua manifestările mahmurelii.
Contraindicații: Da
In doze mari, poate cauza alergii si probleme digestive.
Nu este permis in produse pentru sugari si copii mici.