Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici. Conferă culoare neagră şi este admis a se folosi în orice tip de aliment. Se prezintă sub formă de pulbere sau granule, fiind solubil în apă. Este adaugat in preparate din carne, peşte, moluşte şi crustacee, conserve de legume, produse de cofetărie, paste din fructe, gemuri, jeleuri, marmelade, toppinguri, dressinguri, sosuri, condimente etc. Se poate folosi singur sau în combinaţie cu alţi coloranţi, în cantităţile sus-menţionate.
Doza zilnică maximă: 1 mg/kg corp
Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 1mg/kg corp.
Doza maximă de includere: 50-500 mg/kg
Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 1mg/kg corp.
Efecte secundare: 1
Deoarece este un colorant azoic, poate produce alergii şi intoleranţă la persoanele sensibile la salicilaţi.
Ca eliberator de histamină, poate intensifica simptomele caracteristice astmului. În combinaţie cu benzoaţii (E 210-215) favorizează hiperactivitatea la copii. În plus, prin procesul digestiei, acest colorant se descompune în produşi nocivi. Este interzis în SUA, Canada, Norvegia, Finlanda şi Japonia. Deoarece este un colorant azoic, poate produce alergii şi intoleranţă la persoanele sensibile la salicilaţi.
Contraindicații: Nu
Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.