Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici. Conferă culoarea albastră, şi este admis a se folosi singur sau în combinaţie cu alţi coloranţi, într-o gamă diversă de produse, cum sunt: băuturile alcoolice şi nealcoolice, produse conservate din fructe şi legume, deserturi pe bază de grăsimi, fructe sau lapte, prăjituri, biscuiţi, napolitane, snacksuri, produse de cofetărie, preparate şi conserve din peşte, brânză topită, sosuri, condimente, muştar, suplimente alimentare şi preparate dietetice etc.
Doza zilnică maximă: 15 mg/kg corp
Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 15 mg/kg corp.
Doza maximă de includere: 50-100 mg/kg
Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 15 mg/kg corp.
Efecte secundare: 1
Concentraţiile utilizate în alimente duc rar la reacţii alergice, însă acest colorant foarte solubil în apă poate funcţiona şi ca eliberator de histamină, intensificând simptomele caracteristice astmului.
Contraindicații: Da
În combinaţie cu benzoaţii (E 210-215) favorizează hiperactivitatea la copii. Unul dintre produşii săi de descompunere poate duce la apariţia leucemiei, când este prezent în cantităţi ridicate.
Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.