Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor sintetici, cu rol în prevenirea râncezirii grăsimilor. Se utilizează individual sau în combinaţie cu alţi butilaţi sau galaţi (E 310 – 312) în diverse grăsimi animale sau vegetale, cât şi în amestecuri pentru patiserie, snacksuri, supe şi ciorbe instant, sosuri, fructe procesate, cereale preparate, suplimente nutritive, mirodenii, produse din carne, cartofi deshidrataţi, arome şi lapte praf pentru distribuitoarele automate. Acest aditiv are efect cancerigen cert la animalele de laborator, iar la om este responsabil de efecte secundare serioase, printre care reacţiile alergice, leziunile la nivel celular, inclusiv la nivelul ADN-ului, declanşarea unor procese tumorale gastrice etc., motiv pentru care se preconizează limitarea mai strictă a utilizării sale în Uniunea Europeană. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor alimentelor.
Cantitate max zilnica permisa/corp: 0,2 mg/kg corp
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 0,2 mg/kg corp, o doză foarte mică, ce poate fi foarte uşor depăşită.
Doza de încorporare în alimente: 100-1000 mg/kg
Descriere doza de încorporare în alimente: Doza de incorporare in alimente : 100-1000 mg/kg.
Efecte secundare: DA
Descriere efecte secundare: Reacţii alergice, leziuni la nivel celular, inclusiv la nivelul ADN-ului, declanşarea unor procese tumorale gastrice.
Contraindicatii:DA
Descriere contraindicatii: Substanţe cu potenţial cancerigen.
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.
Butil hidroxianisol
« Înapoi la index