Aditiv alimentar din categoria conservanţilor chimici. Este o sare de sodiu a acidului sulfuros, care se prezintă sub forma unei pulberi albe, instabile, ce reacţionează cu oxigenul pentru a forma sulfat. în condiţii acide formează acidul sulfuros, care are proprietăţi conservante, oxidante şi de albire, dar şi de reducere a cantităţii de vitamine din alimente. în mod nepermis (ilegal), acest conservant poate fi folosit pentru a masca degradările bacteriene ale cărnii.
Cantitate max zilnica permisa/corp: 0,7 mg/kg corp
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 0,7 mg/kg corp, doză ce poate fi uşor depăşită prin consum cumulat de produse ce conţin conservanţi derivaţi de sulf.
Doza de încorporare în alimente: 10-2000 mg/kg sau mg/l
Descriere doza de încorporare în alimente: Doza de incorporare in alimente : 10-2000mg/kg sau mg/l.
Efecte secundare: DA
Descriere efecte secundare: La persoanele astmatice poate provoca probleme respiratorii. în combinaţie cu alcoolul poate accentua manifestările mahmurelii.
Contraindicatii:DA
Descriere contraindicatii: In doze mari, poate cauza alergii si probleme digestive.
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Nu este permis in produse pentru sugari si copii mici.
E221
« Înapoi la index