Protecţia consumatorilor reprezintă o componentă a protecţiei sociale ce are ca şi scop apărarea intereselor consumatorilor. În sens larg, protecţia consumatorului se referă la orice acţiune ce presupune oferirea unui echilibru consumatorului, respectiv prevenirea acestuia de orice fel de risc la care este supus în momentul achiziţionării unui produs său serviciu, şi totodată o promovare corectă, ce nu presupune doar atragerea consumatorilor către produs/serviciu, dar şi o informare cât mai transparentă, exactă.

            De cele mai multe ori nu se ţine cont de faptul că, în ceea ce-l priveşte pe consumator, acesta este purtătorul cererii, şi de accea deţine un rol foarte important pe piaţă. Dorinţele şi preferinţele sale ar trebui să fie pe primul loc în deciziile ofertanţilor. În secolul XXI, datorită unei oferte foarte mari de produse/servicii, consumatorii pot alege atât între prestatori, cât şi între diferite mărci şi categorii de produse. Aceştia ar trebui să ocupe primul loc din vârful unei piramide. Comercianţii sunt nevoiţi să apeleze la diferite strategii de atragere a consumatorilor, şi mai ales de menţinere a fidelităţii acestora, deoarece nu este suficientă o singură achiziţie, ci şi una viitoare. În anii ’80, respective anii ’90, părerea consumatorilor era de o foarte mică importanţă, deoarece cererea era una foarte mare, iar ofertă foarte mică, de aceea numai o parte a populaţiei beneficia de o gamă mai largă de produse/servicii. Totodată de vină nu era numai cantitatea de produse, ci şi puterea de cumpărare.

            Astăzi, consumatorii au drepturi în ceea ce priveşte un bun material pe care îl aleg, respectiv etichetarea corectă a acestuia, oferirea unor informaţii în conformitate cu realitatea, respectarea politicilor referitoare la perioada promoţiilor, precum şi oferirea şi păstrarea în cele mai bune condiţii a produselor. Serviciile prestate trebuie orientate spre satisfacerea nevoilor consumatorilor, prestarea acestora influenţează în mare măsură decizia consumatorilor de a mai apela pe viitor la respectivul serviciu sau chiar companie. Trebuie să se ţină cont de faptul că, în ceea ce-i priveşte pe consumatori, aceştia au preferinţe diverse şi de aceea de multe ori este foarte grea o adaptare la necesităţile lor. Stabilirea unor paşi importanţi, ce ţin atât de incinta unde este prestat serviciul, dar şi de personalul ce are ca şi atribuţii oferirea unor servicii de calitate consumatorului, conduc în mod sigur la respectarea drepturilor consumatorilor întrucât aceştia vor fi mulţumiţi de prestator.

            Trebuie să se ţină cont de facă că, fiecare consumator atunci când decide să cumpere un bun, pe lângă produsul în sine va beneficia şi de anumite prestaţii viitoare, cum ar fi: remedierea sau înlocuirea ulterioară a produselor, dar şi despăgubiri în urma daunelor provocate de anumite produse. Aşadar, ca şi consumatori cu toţii avem drepturi, dar cu siguranţă şi responsabilităţi. Există o legătură strânsă între consumatori şi ofertanţi.

            Cu toţii ne dorim să primim cele mai bune servicii şi obiecte material, însă uneori nu suntem dispuşi să ascultăm sfaturile celor avizaţi. De multe ori am criticat un anumit producător (de exemplu de produse electrocasnice) pentru funcţionarea pe o scurtă perioadă de timp a respectivului dispozitiv. Cu toate că am fost atenţionaţi în momentul achiziţiei de anumite condiţii de păstrare şi utilizare, de foarte ori ni se întâmplă să nu respectăm aceste avertismente, iar ulterior să acuzăm compania de comercializarea unor produse de proastă calitate. Astfel, cu bună ştiinţă sau nu contribuim la proasta imagine pe care firmă o va avea în urma reclamaţiilor noastre. Desigur, de multe ori se întâmplă ca produsele primite să nu fie în conformitate cu ceea ce am cerut şi ulterior să ne dăm seama de proastă calitate a acestora.

            În concluzie, ca şi consumatori avem drepturi dar trebuie să ţinem cont şi de ceea ce purtătorii ofertei ne recomandă.

 Oancea Andreea Cristina, Facultatea de Marketing, anul 3, seria B, grupa 1738

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal