- Ce este Coronavirus / COVID-19?
Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasă de viruși, găsiți atât la animale, cât și la oameni. Acest virus infectează omul, cauzând diverse boli, de la răceală comună la boli respiratorii severe, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).
“Noul` coronavirus (CoV) este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Acest nou tip de coronavirus, numit COVID-19, nu a fost detectat anterior, înainte ca focarul să fie raportat în Wuhan, China, în decembrie 2019. - Fumatul este un factor de risc pentru COVID-19? DA
Fumătorii prezintă anumite anomalii la nivelul plămânilor (inflamație, fibroză), care împiedică buna funcționare a acestora în condiții normale. În cazul unei infecții, inclusiv cu noul Coronavirus, riscul de a dezvolta o formă severă de boală este crescut în cazul fumătorilor din cauza anomaliilor deja existente la nivelul plămânilor.
Organizația Mondială a Sănătății avertizează că atât mâinile, cât și țigările pot fi contaminate, iar prin aducerea lor în mod repetat la nivelul gurii este favorizată infectarea.
Consumul de alte produse pe bază de tabac (narghilea), favorizează transmiterea de la o persoană la alta, mai ales prin folosirea de piese bucale și furtunuri nesterile. - Sunt gravidele puse în pericol de COVID-19? DA.
Nu se știe cu certitudine încă cât de afectate pot fi gravidele de infecția cu Coronavirus.
Se recomandă precauție sporită și distanțare socială riguroasă. - Pot să mă infectez cu Coronavirus de două ori? NU.
Nu există dovezi care să ateste că o persoană poate să se reinfecteze cu noul Coronavirus. - Coronavirusul are o variantă blândă și una rea? NU.
Au fost izolate două subtipuri diferite ale virusului.
Nu există nici o dovadă că acestea ar produce simptome ale bolii de severități diferite. - Cât de eficiente sunt scanerele termice în detectarea persoanelor infectate cu Coronavirus?
Scanerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor care au febră (de exemplu, au o temperatură a corpului mult mai mare față de cât este normal) din cauza infecției cu Coronavirus.
Cu toate acestea, nu pot detecta persoanele care sunt infectate, dar care nu au febră, pentru că este nevoie de 2-10 zile ca persoanele care sunt infectate să devină bolnave și să facă febră. - Este sigur să donez sânge în contextul actual? DA.
România are mare nevoie de donatori de sânge!
Donarea de sânge se realizează în condiții de siguranță, luându-se măsuri suplimentare pentru a împiedica transmiterea Coronavirusului. - Dacă am febră sau tuse pot să merg la spital? NU.
Evitați contactul cu alte persoane și sunați mai întâi la medicul de familie sau la Direcția de Sănătate Publică din județul în care locuiți.
În caz de urgență, sunați la 112.
Sursa: fiipregatit.ro