Deșeurile rezultate din procesarea tomatelor, sursă de nutrienți și compuși bioactivi

Tomatele (Lycopersicon esculentum), reprezintă a doua cea mai importantă cultură de legume la nivel mondial și o componentă cheie a dietei mediteraneene. Consumul acestora este direct asociat cu reducerea riscului de procese inflamatorii, diferite boli cronice și carcinogeneză, precum și inhibarea oxidării lipoproteinelor de joasă densitate, contribuind astfel la scăderea nivelului de colesterol din sânge

(Pinela și alții, 2016).

La nivel mondial, potrivit Consiliului Internațional de Procesare a Tomatelor, se procesează anual peste 130 milioane de tone de tomate, ceea ce generează 8 milioane de tone de deșeuri (World Processing Tomato Council, 2020).  Deșeurile de tomate constau dintr-un amestec de pielițe și semințe, fiind utilizate  în hrana animalelor sau ca agenți naturali de  fertilizare (Strati și alții, 2014; Rossini și alții, 2013).

Figura 1. Produse şi deşeuri rezultate din procesarea tomatelor

 

Deșeurile de tomate se remarcă prin conținutul în compuși fitochimici, cu multiple beneficii pentru sănătate, ca de exemplu carotenoizi, compuși fenolici și vitamine. Dintre carotenoizi, licopenul este prezent în concentrația cea mai ridicată, reprezentând 80-90% din totalul carotenoizilor (Szabo și alții, 2018; Kalogeropoulos și alții, 2012).  Datele rezultate din mai multe studii epidemiologice au relevat o corelație între aportul de carotenoizi (în special licopen) și numeroase beneficii nutriționale și beneficii pentru sănătate, incluzând prevenția carcinogenezei și a bolilor cardiovasculare (Kaur și alții, 2018; Nayak și alții, 2019; Naziri și alții, 2014). În plus, compușii fenolici sunt recunoscuți pentru proprietățile antioxidante și antimicrobiene și pentru contribuția lor în prevenirea bolilor determinate de stresul oxidativ (Szabo și alții, 2019).

Având în vedere proprietățile antioxidante și nutritive, au fost propuse numeroase abordări pentru valorificarea părților neutilizate ale tomatelor în diverse sectoare, inclusiv recuperarea și extracția carotenoizilor care pot fi utilizați pentru formularea alimentelor funcționale, precum și pentru produse farmaceutice și cosmetice, în locul carotenoizilor de sinteză (Stoica și alții, 2018; Zuorro și alții, 2011).

Având în vedere cantitățile mari de deșeuri rezultate din procesarea tomatelor sub formă de suc, piure și pastă de tomate și proprietățile nutriționale și antioxidante ale acestora, utilizarea lor în condiții de siguranță alimentară pentru obținerea unui ingredient funcțional (pulbere) este de un real interes.

În cadrul IBA – București au fost întreprinse cercetări pentru valorificarea deșeurilor rezultate după procesarea tomatelor, în scopul obținerii unui ingredient funcțional (pulbere) cu valoare nutrițională ridicată și potențial antioxidant.  Astfel, deșeurile rezultate în urma procesării tomatelor au fost supuse deshidratării cu aer cald, la temperatura de 50°C, apoi, semifabricatele rezultate au fost măcinate și transformate în pulbere.

 

Figura 2. Ingredient funcțional (pulbere) obținut din deșeuri de tomate

 

Ingredientul funcțional obținut din deșeurile de tomate se remarcă prin conținutul în cenușă totală (elemente minerale), proteine, lipide, fibre totale, licopen, β-caroten (tabel 1).

Tabel 1. Compoziţia biochimică a Ingredientului funcțional din deșeuri de tomate

  

 

 

Dâră Alexandra-Monica, cercetător științific CS, Laborator Nutriție Umană         

Catană Monica, cercetător științific gr. I, Șef Stație Experimentări Pilot Procesare Legume-Fructe, IBA București

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal