Tip: Ingredient
Definiție
Aditivi alimentari din categoria coloranţilor naturali, obţinuţi din morcovi. Sunt insolubili în apă, iar gama de culori variază de la galben la oranj, în funcţie de solventul utilizat la extracţie. Este permisă utilizarea în toate tipurile de produse alimentare, conform cantităţilor prevăzute de reţete.
Cantitate max zilnica permisa/corp: 5 mg/kg corp
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 5 mg/kg corp.
Doza de încorporare în alimente: 25-20.000 mg/kg
Descriere doza de încorporare în alimente: Doza de încorporare în alimente
Efecte secundare: NU
Descriere efecte secundare: Nu se cunosc efecte secundare la concentraţiile folosite în alimente.
Carotenul este o sursă de vitamina A (2 părţi caroten egal o parte vitamina A).
Contraindicatii: DA
Descriere contraindicatii: Concentraţii superioare dozei zilnice admise pot duce la o coloraţie galbenă a tegumentelor, la uscăciunea buzelor, mucoasei nazale şi ochilor, iar administrarea timp îndelungat de doze mari declanşează simptomatologia specifică hipervitaminozei A (afectiuni ale pielii şi ficatului, la copii căderea părului, afectarea oaselor, dureri de cap, vomismente şi diplopie, iar la femeile gravide poate provoca malformaţii ale fătului, afectând în special sistemul nervos al acestuia).
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.