Declarația lui Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară cu ocazia Zilei mondiale fără tutun: Haideți să ne aliem împotriva fumatului

În 31 mai, sărbătorim Ziua mondială fără tutun prin informarea publicului cu privire la efectele nocive și letale ale fumatului și la utilizarea produselor din tutun. La nivel global, cifrele sunt alarmante – în fiecare an, în întreaga lume, se înregistrează peste 7 milioane de decese cauzate de consumul de tutun. Acest fapt este unul dintre principalele motive pentru care UE și statele sale membre sunt susținătoare active ale unui tratat de sănătate globală – Convenția-cadru pentru controlul tutunului a Organizației Mondiale a Sănătății.

Consumul de tutun este cel mai mare risc singular pentru sănătate care poate fi evitat și cea mai importantă cauză de deces prematur în UE, determinând anual moartea a aproape 700 000 de persoane. Acesta nu este doar un simplu număr. Aceste persoane sunt membri de familie, prieteni, colegi. Mă preocupă în mod deosebit tinerii care încep să utilizeze dispozitive electronice de generat aerosoli de tutun și diverse produse noi, cum ar fi produsele din tutun încălzit și țigaretele electronice, care sunt comercializate din ce în ce mai mult în baza unor reclame înșelătoare. Dintre tinerii europeni cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, 29 % fumează. Câți dintre ei folosesc alternative care dăunează plămânilor lor?

Citește și:

Cum estimăm cel mai corect porțiile pentru o singură masă?

UE depune eforturi susținute pentru a proteja cetățenii de efectele nocive ale consumului de tutun. Una dintre măsurile esențiale luate de UE în lupta împotriva comerțului ilicit cu produse din tutun – Sistemele europene de trasabilitate și de caracteristici de securitate ale tutunului – a devenit operațională în 20 mai. Aceasta înseamnă că, în curând, consumatorii vor vedea noi marcaje de trasabilitate pe ambalaje, împreună cu caracteristicile de securitate necesare. Marcajele de trasabilitate vor permite autorităților naționale să urmărească în amonte și în aval circulația ambalajelor de tutun de-a lungul lanțului de aprovizionare legal din UE. În plus, caracteristicile de securitate vor permite autorităților publice și cetățenilor să stabilească dacă un produs din tutun de pe piață este autentic sau ilicit.

Sistemul de trasabilitate și al caracteristicilor de securitate ale tutunului completează alte măsuri esențiale adoptate de UE pentru combaterea consumului de tutun, cum ar fi reglementarea produselor din tutun, restricționarea publicității, a promovării și a sponsorizărilor transfrontaliere în ceea ce privește produsele din tutun, sprijinirea statelor membre în crearea unor medii fără fum de tutun și reglementarea taxelor pe produsele din tutun. În plus, ambalajele produselor din tutun poartă în prezent avertismente ilustrate de dimensiuni mari cu privire la riscurile pentru sănătate. De asemenea, am introdus interdicții privind elementele promoționale și înșelătoare, un regulament mai strict privind ingredientele, inclusiv o interdicție vizând produsele cu arome începând cu 20 mai 2020, precum și un prim cadru de reglementare pentru țigaretele electronice. Unele țări din UE merg chiar mai departe, punând în aplicare măsuri vizând ambalajele neutre, mai multe țări îndreptându-se în această direcție. Sunt mândru să afirm că am îndeplinit la timp toate cerințele prevăzute în Directiva privind produsele din tutun, inclusiv în ceea ce privește înființarea unui sistem de raportare a produselor și a unui comitet consultativ privind aromele.

Citește și:

Mari nereguli găsite la peștele de import, în hypermarket-urile din zona București-Ilfov, într-o singură zi de controale efectuate de ANPC

În ansamblu, aceste măsuri au scopul de a ajuta fumătorii să renunțe la fumat și nefumătorii să nu înceapă să fumeze. Dat fiind că 93 % dintre fumători încep să fumeze înainte de a împlini 26 ani, ne concentrăm în special pe prevenirea începerii fumatului de către tineri.

Știm că un factor de risc legat de stilul de viață, cum este fumatul, crește numărul, din ce în ce mai mare, de cazuri de cancer și de boli cardiovasculare. El afectează în mod direct calitatea vieții și speranța de viață a cetățenilor și are un impact negativ asupra sistemelor naționale de sănătate și sociale, inclusiv asupra viitoarei forțe de muncă.

Prin urmare, contez pe statele noastre membre să sprijine atingerea obiectivelor noastre comune. Avem nevoie de un control ferm al produselor din tutun la toate nivelurile și, prin urmare, am pus un accent deosebit pe supravegherea puternică a pieței și pe măsurile de asigurare a respectării legii. De asemenea, trebuie să răspundem noilor provocări, cum ar fi noile categorii de produse din tutun. Așadar să ne apucăm de muncă!

Sursa: Comisia Europeana

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal