Plasticul a devenit deja o problemă răspândită la nivel global, care afectează atât oamenii, cât și fauna și flora. Este cel mai mare inamic al planetei, iar atât persoanele fizice, cât și firmele trebuie să lupte împotriva extinderii lui. Din păcate, se află peste tot în jur și este regăsit în majoritatea industriilor, iar acest lucru înseamnă că este foarte greu să renunțăm la folosirea lui. Totuși, diminuarea cantităților și înlocuirea cu alte materiale mai prietenoase cu mediul poate fi o soluție eficientă.
Reciclarea maselor plastice a devenit o nevoie imensă, iar din această cauză majoritatea țărilor au impus legi pe care persoanele fizice și antreprenorii/persoanele juridice trebuie să le urmeze atunci când vine vorba despre protejarea mediului înconjurător.
Adevărul este unul extrem de șocant, iar problema plasticului a ajuns să afecteze întrega faună și floră. De exemplu, 90% din păsările marine au plastic în stomac, pentru că milioane de tone de gunoi ajung zilnic în oceane. Pentru că acest material este fabricat din derivate din țiței și gaze naturale este extrem de nociv, iar evitarea lui trebuie să fie o prioritate pentru toate persoanele.
Acest tip de poluare a devenit cea mai serioasă problemă de mediu. În unele țări conceptul de colectare și reciclare nu există, în timp ce în altele sistemul este suprasolicitat din cauza cantității mult prea mari a deșeurilor . Chiar dacă plasticul a fost un ajutor de nădejde în dezvoltarea anumitor industrii precum medicina sau domeniul autoturismelor, acum reprezintă cel mai mare inamic al planetei. O singură pungă de plastic luată de la magazin și aruncată la gunoiul menajer se poate descompune în sute de ani.
Din păcate, plasticul ajunge, de cele mai multe ori, în oceane. Atunci când întâlnește curenții oceanici, el începe să fie transportat în întreaga lume. Odată ce intră în contact cu soarele, se descompune în particule foarte mici, numite microplastice, iar acestea, la rândul lor, se descompun în microfibre. Ele ajung să fie transportate chiar și în sistemele de apă potabilă, dar se regăsesc și în aerul pe care îl respiri.
De asemenea, toate animalele sunt afectate de plastic. Păsările de mare ajung să îl consume, la fel și țestoasele sau balenele, iar unele dintre ele rămân blocate sau sugrumate în ambalaje sau în unelte de pescuit. Microplasticele au fost găsite de-a lungul anilor în pești, midii sau creveți pe care oamenii ajung să îi consume. Mai mult decât atât, animalele de pe uscat nu sunt nici ele ferite.
De aceea, reciclarea este un proces mai mult decât vital pentru ca vietățile să nu mai sufere de pe urma gunoiului menajer al oamenilor. Chiar dacă plasticul este un material care nu poate fi interzis, pentru că se folosește în toate industriile, utilizarea lui poate fi redusă .
Pentru a înțelege cât mai bine cum se reciclează plasticul, trebuie să știi și cum se produce. Foarte multă lume nu cunoaște faptul că acesta provine din extracția materiilor prime și prelucrarea lor. O rafinărie poate avea un sector destinat petrochimiei, unde se folosesc produse secundare din prelucrarea țițeiului, pentru a fi transformate, în urma unor procese petroliere, în substanțe chimice. Unele dintre acestea se numesc monomeri, o moleculă de bază a polimerului. După ce procesul de polimerizare a avut loc, gazele ușoare sunt transformate în hidrocarburi cu greutate moleculară mai mare, așa cum sunt polimerii. Produsele finale au formă de granule mici, care la rândul lor sunt ambalate și vândute mai departe industriilor care folosesc plastic în activitățile lor. Granulele pot fi colorate și topite, pentru a căpăta diferite forme și modele.
Cum se reciclează corect:
- orice recipient de plastic trebuie curățat înainte de a fi introdus în containerul destinat materialului;
- pungile de plastic trebuie să fie curate și strâns împachetate pentru a fi reciclate;
- etichetele de pe ambalaje vor fi îndepărtate înainte de aruncarea lor;
- sticlele trebuie să fie aplatizate și cu dopul pus;
Atunci când aceste proceduri nu sunt respectate, majoritatea produselor ajung să fie excluse din ciclul de reciclare și să fie depozitate la gropile de gunoi, unde pot sta de la zeci, până la sute de ani, până când se descompun.
Ce tipuri de plastic pot fi reciclate?
Există mai multe materiale reciclabile din plastic, în timp ce altele nu pot trece printr-un astfel de proces. Pe toate produsele fabricate din acest material au simbolul triunghiului inscripționat care se numește cercul Möbius și a fost pentru prima dată implementat de Society of Plastic Industry în anul 1988. În interiorul lui se regăsește un număr, de obicei de la 1 la 7 – reprezentând gradul de ușurință cu care plasticul se poate recicla.
PET (polietilen tereftalat)
Acest material este foarte ușor și se folosește în fabricarea sticlelor pentru băuturi sau chiar și de șampoane. Este destul de transparent și reușește să țină oxigenul departe de lichide, pentru ca acestea să fie cât mai bine păstrate. Din fericire, poate fi reciclat cel mai ușor.
HDPE (polietilenă de înaltă densitate)
Este un material cu o densitate mare, care se regăsește în recipiente de lapte, ambalaje de cosmetică, produse de curățat, mobilier de grădină, biberoane, containere, cutii de depozitare și alte produse care au nevoie de rezistență. Nu este afectat de căldura puternică, ceea ce îl face perfect pentru astfel de ambalaje.
PVC (clorură de polivinil)
PVC-ul este considerat printre cele mai nocive și mai periculoase materiale plastice care nu pot fi reciclate. Cu toate acestea, foarte multe produse sunt fabricate cu ajutorul lui și utilizate în majoritatea industriilor. Ca și caracteristici este un plastic foarte durabil, dar ușor în același timp, are rezistență la foc și intemperii. El se regăsește în: țevi, cabluri, rame de ferestre, produse medicale, încălțăminte și multe altele.
LDPE (polietilenă de mică densitate)
Polietilena de mică densitate se regăsește în pungi alimentare, saci de gunoi, sticle flexibile, iar reciclarea acestui poate produce alte pungi noi de plastic. Este un material elastic, cu un proces de fabricație care are un preț scăzut, ceea ce îl face fiabil pentru diferite industrii.
PP (polipropilenă)
Acesta este un plastic extrem de rigid, însă cu o densitate foarte mică, ceea ce îl face rezistent la căldură și destul de ușor de reciclat. Din polipropilenă sunt fabricate o mulțime de produse, precum: capace de sticle, ambalaje pentru alimente și paiele de băut. După ce este reciclat pate fi reutilizat.
PS (polistiren)
Este poate cel mai des întâlnit în construcții, instalații sanitare, jucării, eprubete medicale și alte elemente de acest fel, pentru că poate fi un izolator bun și rezistă la șocuri. Cu toate acestea, expunerea lui la căldură este considerată toxică.
O ultimă categorie este cea mixtă, în care se încadrează materiale plastice ce nu pot fi reciclate, pentru că au o compoziție mult prea complexă. Printre acestea se încadrează poliuretanul, acrilicul sau policarbonatul.
Reciclarea ambalajelor din plastic poate fi făcută în diferite feluri, în funcție de produs și de tipul de plastic care se regăsește în compoziția sa. Cu toate acestea, procesul are mai mulți pași comuni. Prima dată se vor spăla recipientele, se scot capacele și etichetele. Este important ca acestea să fie deja curate în momentul în care oamenii aruncă gunoiul menajer. O sticlă reciclată contaminată poate afecta un întreg lot, ceea ce duce direct la trimiterea lui la groapa de gunoi.
Următorul pas constă în măcinarea și tocarea materialului. După aceea, urmează spălarea lui pentru o mai bună igienizare și uscarea. Ultima etapă este aceea de prelucrare a plasticului în fulgi, ceea ce devine materia primă pentru PET sau alte ambalaje.
Reciclarea sticlelor din plastic
După ce ambalajele sunt puse în containerele speciale de reciclare a plasticului, acestea sunt transportate în fabrici și sortate în mod automat. Aici, sticlele mai groase sunt compactate în tancuri și balotate, iar acelea mai subțiri, cum sunt cele pentru apă, sunt transformate în lichid. Acesta, la rândul lui, se prelucrează în bucăți mici de plastic, se spală, se usucă și se topește din nou. După aceea, granulele sunt trimise în export pentru a fi folosite în diferite industrii.
Reciclarea capacelor de plastic
Pentru a recicla dopurile de plastic, trebuie să te asiguri că acestea nu sunt murdare. Ele pot fi de la sticle de băuturi, șampon, iaurt, detergent, gel de duș, cutii de medicamente, creme cosmetice și multe altele. Reciclarea lor poate fi făcută de mai multe ori, fiind un plastic destul de rezistent, din care se fabrică ulterior: mobilier de exterior, coșuri de gunoi, țevi, umerașe și alte obiecte de uz casnic.
Sursa:
www-consumerreports-org