De astăzi se aplică în întreaga UE noi norme și garanții în procedurile penale

De astăzi începe să se aplice Directiva privind garanțiile speciale pentru copii, ultima din setul de șase directive ale UE care garantează drepturi procedurale pentru cetățenii de pe tot teritoriul UE, întregindu-se astfel setul de drepturi de care beneficiază aceștia.

Pe lângă această directivă care le garantează copiilor noi drepturi, o altă directivă, care garantează accesul la asistență judiciară, a început să se aplice la 5 mai. Acest pachet de norme ale UE garantează, pe de o parte, respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor UE de a beneficia de un tratament corect și echitabil în cadrul procedurilor penale, și, pe de altă parte, aplicarea similară a acestor drepturi în toate statele membre.

Citește și:

Miliarde de hectare de pământ utilizate pentru producerea alimentelor care sunt risipite!

Începând de astăzi, se aplică următoarele drepturi:

  • Garanții speciale pentru copii – În fiecare an, în UE, peste 1 milion de copii fac obiectul unor proceduri penale. Copiii sunt vulnerabili și au nevoie de o protecție specială în toate etapele procedurilor. Grație noilor norme care se aplică începând de astăzi, copiii ar trebui să beneficieze de asistența unui avocat și, dacă sunt trimiși în închisoare, să li se rezerve spații separate de cele destinate adulților. Viața privată trebuie respectată, iar interogarea persoanelor va trebui înregistrată pe un suport audiovizual sau într-o altă manieră adecvată.
  • Dreptul la asistență judiciară – orice persoană suspectată sau acuzată că a săvârșit o infracțiune are dreptul la asistență judiciară, adică are dreptul să beneficieze de sprijin financiar, de exemplu, dacă nu dispune de resursele necesare pentru a acoperi cheltuielile de judecată.

Normele UE definesc criterii clare pentru acordarea asistenței judiciare. Deciziile privind asistența judiciară trebuie să fie luate în timp util și cu diligență, iar cetățenii trebuie să fie informați în scris dacă cererea lor a fost respinsă integral sau parțial.

Aceste drepturi le completează pe cele care sunt aplicate deja în UE:

  • Dreptul la prezumția de nevinovăție și dreptul de a fi prezent la proces – conceptul de prezumție de nevinovăție există în toate statele membre ale UE, însă normele UE garantează aplicarea acestui drept în mod uniform pe tot teritoriul UE. Normele oferă clarificări cu privire la faptul că sarcina probei pentru stabilirea vinovăției revine acuzării, așadar nu este sarcina persoanei acuzate de a-și dovedi nevinovăția.
  • Dreptul de a avea un avocat – indiferent unde se află în UE, o persoană care este suspectată sau acuzată că a săvârșit o infracțiune are dreptul să beneficieze de serviciile de consiliere ale unui avocat. Dreptul de a avea acces la un avocat se aplică, de asemenea, în cazul procedurilor legate de mandatul european de arestare, atât în statul membru care execută mandatul, cât și în statul membru în care a fost emis acesta.

Citește și:

Reguli generale în magazin – Recomandări

  • Dreptul la informare – persoanele trebuie să fie informate cu promptitudine cu privire la faptele pe care sunt suspectate sau acuzate că le-au săvârșit. Persoanele trebuie, de asemenea, informate cu promptitudine, pe cale orală sau în scris, cu privire la drepturile de care beneficiază în cadrul procedurilor penale și trebuie să aibă acces la dosarul cauzei.
  • Dreptul la interpretare și traducere – serviciile de interpretare trebuie să fie furnizate în mod gratuit în timpul interogării persoanei, inclusiv în cursul interogatoriilor desfășurate de poliție, al audierilor în instanță și al oricăror altor audieri intermediare necesare, precum și în timpul întâlnirilor esențiale dintre persoana în cauză și avocatul său.

Etapele următoare

Statele membre care nu au transpus încă normele trebuie să facă acest lucru cât mai curând posibil. Comisia Europeană va continua să colaboreze îndeaproape cu statele membre pentru a se asigura că normele sunt aplicate corect, în folosul tuturor cetățenilor. Acest lucru se poate realiza inclusiv prin organizarea de ateliere și reuniuni la nivel de experți.

Sursa: Comisia Europeană

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal