Cumpărăturile în criză de Coronavirus ! Sfaturi utile din partea mișcării de protecția consumatorilor !

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Cumpărăturile în criză de Coronavirus ! Sfaturi utile din partea mișcării de protecția consumatorilor !

În urma evenimentelor recent întâmplate, InfoCons vine în ajutor cu câteva sfaturi de care trebuie să ținem cont când mergem la cumpărături, pentru a ne ușura treaba și pentru a ne ajuta să fim în siguranță, să economisim timp, și pentru a avea o conduită cât mai normală.

Nu ieșiți din casă fără mască de protecție, mănuși și dezinfectant!

Evitați să atingeți ochii, nasul și gura! De ce? Mâinile ating multe suprafețe și pot contacta viruși. Odată contaminate, mâinile pot transfera virusul la ochi, nas sau gură. De acolo, virusul vă poate intra în corp și vă poate îmbolnăvi.

Menținerea distanțării sociale

Mențineți distanța de cel puțin 1.5m între dumneavoastră și cei din jur. Când cineva tușește sau strănută, pulverizează mici picături de lichid din nas sau gură, care pot conține viruși. Dacă sunteți prea aproape, puteți inspira picăturile, inclusiv virusul COVID-19 dacă persoana care tușește sau strănută are această boală.

Evitați aglomerația și orele de vârf!

Recomandat este, ca înainte de a merge la cumpărături, să ne gândim la ce dorim să mâncăm pe o perioadă cât mai lungă posibil, dacă nu, măcar pentru o săptămâna, ca mai apoi să efectuăm o listă cu alimentele de care avem nevoie.

Este indicat să evităm cumpărăturile între orele 11:00 și 13:00, întrucât atunci este intervalul de timp în care au voie să iasă din casă persoanele cu vârstă peste 65 de ani.

Încercați să atingeți doar produsele pe care intenționați să le cumpărați!

Chiar dacă purtăm mănuși, există posibilitatea ca înaintea noastră să fi fost persoane în magazin, cu mâinile expuse la mediul înconjurător (fără mănuși). Deși este foarte important că înainte de a cumpăra un produs să citim eticheta, termenul de valabilitate și modul de depozitare, indicat este să nu atingem decât produsele pe care dorim să le cumpărăm, astfel evitând transmiterea microbilor de la un produs la altul.

La casele de marcat trebuie păstrată distanța de minim 1.5 metri față de persoanele din față și din spate (pentru a facilita acest lucru, multe supermarketuri au folosit marcaje speciale pe podea, care delimitează zonele de protecție individuală pe linia caselor de marcat, astfel încât să fie preîntâmpinată apropierea persoanelor una de alta sub limita recomandată de autorităţi.

Evitați plata cu bancnote!

În această perioadă este recomandată plata cu ajutorul cardurilor bancare și evitarea folosirii bancnotelor. Dacă totuși se plătește cu bani ‘cash’ şi se primesc rest bancnote, este bine ca mâinile să fie dezinfectate.

Ștergeți ambalajele cu spirt sau șervețele dezinfectante!

Cel mai bine este ca atunci când venim de la cumpărături să nu ducem plasele direct în bucătărie, ci să le lăsăm pe holul de la intare. După ce ne spălăm și ne dezinfectam mâinile, se recomandă ca înainte de așezarea produselor la locul lor, ca acestea să fie dezinfectate cu alcool sanitar sau dezinfectant. Nu pulverizați substanțe dezinfectante pe fructe sau legume, este suficient ca acestea să fie spălate foarte bine!

Nu cumpărați mai mult decât este nevoie!

În urma evenimentelor întâmplate la începutul acestei pandemii, magazinele au afișat mesaje care îndeamnă la adoptarea unui comportament responsabil în ceea ce priveşte numărul de produse achiziţionate.

Este indicat să cumpărăm doar produsele necesare pe o anumită perioadă de timp. Așa cum am menționat și la început, o listă de cumpărături ne ajută la economisirea timpului și la o mai bună organizare. Infocons luptă pentru combaterea risipei alimentare, luptă la care va ajuta orice consumator care va ține cont de acest sfat. Totodată, în acest mod vor avea acces și ceilalți consumatori la produse.

Pentru cumpărăturile online este recomandat să:

– plătim comanda cu cardul și să evităm folosirea bancnotelor

– urmărim cu atenție cerinţele privind comanda, livrarea şi transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru cele uşor alterabile) şi respectarea condiţiilor prescrise de păstrare şi consum a acestora

– la sosirea comenzii, trebuie verificat termenul de valabilitate/ data-limită de consum

Informați-vă la curent și urmați sfaturile oferite de furnizorul dumneavoastră de asistență medicală!

Rămâneți la curent cu ultimele noutăți despre COVID-19. Urmați sfaturile oferite de furnizorul dumneavoastră de asistență medicală, de autoritatea dvs. națională și locală de sănătate publică sau de angajatorul dvs. despre cum să vă protejați pe voi și pe ceilalți de COVID-19.

De ce? Autoritățile naționale și locale vor avea cele mai actualizate informații cu privire la răspândirea COVID-19 în zona dvs. Acestea sunt cele mai potrivite pentru a vă sfătui despre ce ar trebui să facă oamenii din zona dvs. pentru a se proteja.

Supermarketurile și magazinele respectă regulile impuse pentru dezinfecție, așa că la rândul nostru, noi ca și consumatori responsabili și asumați, trebuie să ținem cont de aceste reguli pentru o bună desfășurare e evenimentelor și pentru a ajuta ca această perioadă să fie încheiată cât mai rapid.

Este foarte important să stăm în casă. Este mult mai bine să stăm în casă, decât într-un spital. Fie că suntem izolați cu familia, sau singuri, putem fi un exemplu pentru ceilalți și să fim schimbarea pe care o dorim de la alții.

Fiți responsabili, fiți maturi și nu puneți în pericol pe cei dragi, vecinii, chiar și pe cei din jur care poate sunt doar niște străini.

Sănătatea este importantă pentru fiecare în parte!

‘În această perioadă dificilă, încercați să cumpărați alimente care să ajute la creșterea imunității, deoarece sănătatea este foarte importantă. Nu consumați doar de dragul de a consuma! Vă rugăm să țineți seama că, pentru o sesizare eficientă, trebuie să prezentați bonul fiscal. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră! Să consumăm responsabil cu o9atitudine!’

Sorin Mierlea – Președinte InfoCons

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu