Cu prilejul Sărbătorilor de Paşte, InfoCons vă transmite o serie de sfaturi utile în momentul achiziţionării produselor specifice, valabile indiferent de locul din care sunt achiziționate( hypermarket, piețe agroalimentare, magazine mici sau de cartier, etc.).
Citește eticheta! Pe etichetă trebuie să găsiți:
- denumirea;
- lista ingredientelor;
- substanţele are provoacă alergii sau intoleranţă (arahide, lapte, muştar, peşte, cereale ce conţin gluten etc.);
- cantitatea anumitor ingrediente sau categorii de ingrediente;
- cantitatea netă de produs alimentar;
- data durabilităţii minimale sau data-limită de consum;
- condiţiile speciale de păstrare şi/sau condiţiile de utilizare;
- numele sau denumirea comercială şi adresa operatorului sau a importatorului;
- ţara de origine sau locul de provenienţă pentru anumite tipuri de carne, pentru lapte sau în cazurile în care omiterea acestui tip de informaţii ar putea induce cumpărătorul în eroare;
- instrucţiuni de utilizare, în cazul în care omiterea lor ar îngreuna utilizarea corectă a produsului alimentar;
- pentru băuturile care conţin mai mult de 1,2 % de alcool în volum, concentraţia alcoolică dobândită;
- o declaraţie nutriţională.
InfoCons este alături de consumatori pentru alegerea produselor și serviciilor în cunoștință de cauză, accesând aplicația GRATUITĂ InfoCons – Scanează coduri de bare:
Printr-o simplă scanare a codului de bare a produsului dorit, puteți obține informații care vă pot ajuta la alegerea produsului, aplicație în care regăsiti informații a peste 16.000 de produse începand de la produse alimentare, cosmetice, curațenie, până la produse electronice și electrocasnice.
Ordonați-vă cumpărăturile:
- Mai întâi produsele non-alimentare, apoi produsele de băcănie, conserve, băuturi.
- După aceea, produsele congelate și inghețate trebuie puse imediat în plase izotermice. În lipsă, trebuie grupate toate produsele de acest tip într-o plasă sau o cutie.
- În final, produsele refrigerate (carne, pui, anumite mezeluri, produsele din lapte, alte produse proaspete), care trebuie, de asemenea, depozitate într-o plasă izotermică.
Cum să alegi ouăle de Paște?
În conformitate cu prevederile H.G. nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a ouălor şi a Normelor metodologice de aplicare fiecare ou poarte următoarele informaţii, prin ștanțare, în ordinea mai jos menţionată:
Sistemul de creștere al găinilor, care este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:
- cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
- cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
- cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
- cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
- un cod format din două litere care reprezintă țara de origine (ex : România – RO);
- un cod format din două litere care reprezintă județul (ex : Braşov – Bv);
- un cod format din trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.
Tot prin ștanțare, fiecare ou supus comercializării trebuie să aibă înscrisă data durabilității minimale (DDM). Aceasta reprezintă data până la care ouăle pot fi consummate şi trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după data ouatului.
Vezi Studiul Comparativ Vopsea pentru ouă – știi ce conține? pentru a alege în cunoștință de cauză!
Atenţie! În mod obligatoriu, cofragul în care sunt ambalate ouăle, trebuie să aibă înscrise informaţii referitoare la:
- Mărimea/greutatea oului, şi anume: ouă XL (73g și peste), ouă L (de la 63g până la 73g), ouă M (de la 53g până la 63g) și ouă S (sub 53g);
- Numărul de ouă aflate în ambalaj;
- Clasa de calitate (ouă categoria A – ouă proaspete, ouă categoria B – ouă calitatea a doua);
- Numele sau denumirea și adresa unității care a ambalat sau a celei pentru care se ambalează ouăle;
- Țara de provenienţă;
- Termenul de valabilitate, însoţit de recomandările de depozitare;
- Metoda de producție/sistemul de creștere al găinilor (aşa cum este menţionat anterior, corespondentul acestora variază, conform codurilor mai sus menţionate: 0,1,2 sau 3).
Vă sfătuim să mergeți direct acasă după ce terminați de făcut cumpărăturile!
Întreruperea lanțului frigului poate provoca boli, ca cea cauzată de listeria monocytogenes, maladie rara, dar gravă în special pentru persoanele cu sistemul imunitar scazut, cum sunt femeile însărcinate, cele care alăptează, persoanele în vârstă, sensibile, etc.).
Frigiderul este un factor important în lanțul frigului. Consumatorul trebuie să aibă un termometru care să permită reperarea zonei reci. Aceasta trebuie să fie la 4 grade Celsius maximum. Daca nu se întampla acest lucru trebuie să reglăm termostatul.
ATENTIE!
În zona rece trebuie să plasăm produsele foarte perisabile. Într-un frigider temperatura este rar uniforma, zona cea mai rece fiind situată de regulă în partea de sus a frigiderului, însa poate varia în funcție de model.
În partea în care temperatura este între 4 și 6 grade Celsius, plasați, de exemplu:
- preparatele în casă
- legumele și fructele crude
- carnea și peștele gătite
- iaurturi și brânzeturi.
În partea cea mai rece unde temperatura este între 0 si 4 grade Celsius, plasați, de exemplu:
- carnea
- mezelurile gatite și de gătit
- produsele din pui
- cremele
- deserturile pe baza de lapte
- produsele în curs de decongelare
- brânzeturile reci
- laptele crud
- sucurile de fructe
- salatele ambalate
- mâncărurile gătite (sortimentele cu sosuri, patiseria).
În compartimentul pentru legume depozitați legume și fructe spălate și proaspete.
Pe ușă depozitați ouă, unt, lapte, sucuri de fructe bine închise.
NU UITAȚI!
Ambalați separat alimentele crude și alimentele gătite cu folie de aluminiu sau alimentară.
- Scoateți ambalajul din plastic sau de carton, doar dacă indicatiile necesare precum data de expirare, temperatura sau modul de folosire figureaza pe ambalajul care se află în contact cu produsul.
- Nu lăsați prea mult timp produsele refrigerate în afara frigiderului.
- Asezați pe rafturi puțin mai în fată produsele ale căror date limită pentru consum sunt mai apropiate.
- Plasați resturile alimentare în ambalaje ermetice și consumați-le cât mai repede cu putință.
- Spălați-vă pe mâini înainte de a atinge alimentele, între fiecare manipulare a produselor și înainte de momentul mesei.
- Spălați o data sau de doua ori pe luna frigiderul cu detergent și limpeziți cu apă.
ATENTIE!
Oricare este produsul, din momentul în care ambalajul a fost deschis, data limită de consum este scurtată. Produsul trebuie deci consumat cât mai rapid.
În orice caz, nu consumați un produs după ce data limită a fost depășită.
Citiți cu atenție informațiile de pe ambalaj cu privire la temperatura la care produsul trebuie conservat: dacă aceasta este mai scăzută sau egală cu 4 grade Celsius, plasați produsul în partea mai rece a frigiderului.
Nu uita! Alege sănătos, trăiește sănătos pentru o masă liniștită alături de cei dragi! Citește eticheta pentru o informare corespunzătoare! Cere bonul fiscal pentru o sesizare eficientă!
InfoCons (www.infocons.ro), unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.
Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!*