Cum se poate anula o cerere de portare a numărului de telefon

Ca urmare a sesizărilor primite de ANCOM, Autoritatea aduce în atenţia utilizatorilor faptul că anularea portării numărului de telefon se face doar de către solicitant, la furnizorul la care a intenționat să se porteze, cel târziu cu 24 de ore înainte de momentul inițial stabilit pentru realizarea portării.

Citește și:

Apel 112 – Aplicatia pentru localizarea apelantilor la 112

Anularea portării

Anularea portării se face printr-o cerere, care trebuie depusă la reprezentanţa operatorului unde a fost solicitată iniţial portarea sau în cel mai apropiat centru al acestuia. Formularul tip care trebuie completat pentru a iniția anularea portării poate fi obţinut de la furnizorul acceptor (noul furnizor) sau de pe www.portabilitate.ro.
Atunci când ia decizia de a solicita anularea procesului de portare, este important ca utilizatorul să țină cont de faptul că are la dispoziție o perioadă foarte scurtă. Cererea trebuie depusă cel târziu cu 24 de ore înaintea momentului inițial convenit pentru realizarea portării.
În cazul în care cererea de anulare este înregistrată cu mai puțin de 24 de ore înainte de momentul inițial convenit pentru realizarea portării, portarea numărului va fi finalizată.
Trebuie precizat că întreaga perioadă de portare este, de regulă, de 3 zile lucrătoare, iar dacă momentul inițial convenit pentru portare este într-o zi de luni, cererea de anulare trebuie depusă în vinerea anterioară.
Numărul provizoriu
Pe parcursul procesului de portare, furnizorul în reţeaua căruia se doreşte portarea poate asigna utilizatorului un număr de telefon provizoriu, pentru ca acesta să folosească deja noile servicii. Furnizorul acceptor trebuie, însă, să asigure și posibilitatea abonatului de a-și porta numărul şi fără un număr provizoriu de telefon.
Dacă acceptă numărul provizoriu, utilizatorul are două opțiuni în cazul în care portarea nu se finalizează: să continue relația contractuală cu furnizorul acceptor pe baza numărului provizoriu (adică să aibă un contract și cu acest furnizor) sau să renunțe la numărul provizoriu și implicit la contractul aferent acestuia. La depunerea cererii de portare, furnizorul acceptor are obligația să informeze utilizatorii (de regulă, prin contract) despre aceste opțiuni.
Obligațiile furnizorilor implicaţi în portare
Operatorii de telefonie trebuie să ofere utilizatorilor, gratuit, toate informațiile legate de procesul de portare prin intermediul serviciului de clienți, pe pagina proprie de internet. În același timp, operatorii sunt obligaţi să pună la dispoziția utilizatorilor, în cadrul oficiilor comerciale, formularele necesare portării, precum și procedura de depunere, de validare şi de anulare a cererii de portare.
Sesizările utilizatorilor
În primele cinci luni ale acestui an, ANCOM a primit 40 de petiții care au vizat probleme legate de anularea procesului de portare, precum și asignarea unui număr provizoriu.
Pe parcursul anului trecut, ANCOM a primit 568 de sesizări cu privire la procesul de portare, principalele probleme fiind legate de netransmiterea unor mesaje între bazele de date ale furnizorilor, refuzul portării și asignarea numerelor provizorii.
O mare parte dintre utilizatorii care s-au adresat ANCOM au solicitat anularea procesului de portare. Trebuie subliniat că ANCOM nu este în măsură să anuleze un proces de portare, demersurile în acest sens revenind exclusiv în responsabilitatea părţilor implicate în acest proces.
În concluzie, ANCOM recomandă utilizatorilor să studieze amănunțit contractele pe care le semnează cu furnizorii de servicii de telefonie, acordând o atenție sporită documentelor destinate procesului de portare a numerelor de telefon și nu în ultimul rând, să ceară de la furnizorul acceptor exemplarele documentelor semnate (cereri de portare, de anulare, contracte etc.) și să le păstreze.
Ce, cum şi unde reclami?
În cazul în care întâmpină dificultăţi pe parcursul procesului de portare, utilizatorul poate face o sesizare la operatorul acceptor (care este responsabil de realizarea portării), dar se poate adresa și la ANCOM, parcurgând pașii detaliați aici.
Informații suplimentare cu privire la derularea procesului de portare sunt disponibile pe site-ul www.portabilitate.ro.
Sursa: ANCOM

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal