Cum poți economisi bani cu alimentele congelate

Pe măsură ce se adună nori negri asupra economiei mondiale, alimentele congelate se afirmă drept o modalitate excelentă de a reduce cheltuielile din gospodărie. Fie că hrănești o întreagă familie sau doar pe tine, mâncarea este o cheltuială lunară importantă pentru care trebuie să îți aloci un buget.

Pe fondul inflației, prețurile au început deja să crească, iar prognozele pe viitorul apropiat nu sunt mai roz. Însă, prin alegerile potrivite, poți economisi bani pe nesimțite, fără să renunți la calitate sau gust. Potrivit publicației Forbes, alimentele congelate pot fi cu 50% mai ieftine decât cele proaspete, oferind în același timp un profil nutrițional excelent.

De ce sunt mai ieftine alimentele congelate?

Metodele moderne de prelucrare a alimentelor, cum ar fi congelarea rapidă, fac posibilă conservarea unei mari varietăți de alimente, în mod foarte economic și fără să deterioreze semnificativ proprietăților acestora.

De obicei, procesul de congelare are loc în termen de 24 de ore de la pregătirea preparatelor/culegerea fructelor și legumelor, astfel încât alimentele să rămână proaspete.

Logistica transportului și a depozitării unui produs alimentar proaspăt este semnificativ mai costisitoare și mai dificilă în comparație cu cea a alimentelor congelate și ambalate. Atâta timp cât este disponibil un camion frigorific, transportul nu reprezintă o mare problemă, iar depozitul frigorific poate stoca și menține produsul alimentar în stadiul de „proaspăt-congelat” timp de mai multe luni. Alimentele congelate nu se „strică” decât dacă refrigerarea lor este întreruptă. Acesta este principalul motiv pentru care alimentele congelate sunt mai ieftine decât cele proaspete.  Produsele alimentare proaspete care se strică în procesul de transport și depozitare reprezintă între 20-40% din totalul produselor inutilizabile din punct de vedere economic, iar această pierdere se traduce prin costuri mai ridicate la raft.

Alte moduri în care alimentele congelate te ajută să economisești bani 

Alimentele congelate generează cu 47% mai puține deșeuri alimentare în comparație cu alimentele păstrate la temperatura camerei sau cele refrigerate. Acest aspect se datorează faptului că pot fi folosite mult mai mult timp înainte de a se strica. Nu doar că nu va trebui să faci la fel de multe sesiuni de cumpărături, dar te vei și putea bucura la maxim de achizițiile tale!

Mai mult decât atât, adoptarea unei alimentații sănătoase devine mai convenabilă cu ajutorul congelării. În timp ce familiile caută modalități de a-și crește consumul de fructe și legume, alimentele congelate reprezintă o soluție la îndemâna oricui. Deseori disponibile gata-pregătite, decojite sau tăiate, ele le oferă comoditate consumatorilor și pot ajuta numeroasele gospodării care nu au timpul sau cunoștințele necesare pentru a pregăti mese sănătoase.

Produsele congelate de tip semi-preparat sunt de asemenea excelente, deoarece pot contribui la un control mai ridicat al porțiilor și la reducerea cantității de alimente aruncate inutil. La raionul de produse congelate poți găsi o varietate de preparate care respectă într-o mare măsură recomandările organizațiilor de sănătate.

4 alimente pe care ar trebui să le cumperi întotdeauna congelate pentru a economisi bani

Deși sunt multe alte produse pe care le poți cumpăra din raionul de congelate, acestea sunt alimente pe care ar trebui să le cumperi întotdeauna congelate dacă vrei să economisești bani. Ele au un termen foarte scurt de valabilitate, așa că sunt surse comune de risipă alimentară.

1. Fructe de pădure

Cine nu iubește fructele de pădure proaspete? Din nefericire, sezonul lor este foarte scurt, iar prețurile lor sunt usturătoare. În schimb, fructele de pădure congelate sunt foarte versatile. Le pot înlocui cu ușurință pe cele proaspete în rețete, fie că este vorba de terci de ovăz, smoothie-uri ori chiar în prăjituri sau tarte. Sunt disponibile la o fracțiune din prețul celor proaspete, în cantități mai mari, astfel încât nu îți lasă o gaură în buzunar când ți se face poftă.

2. Spanac

Verdețurile precum spanacul sunt pline de nutrienți și beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea tensiunii arteriale, o piele mai radiantă și o mai bună recuperare după exercițiile fizice. Deși sunt o alegere super-sănătoasă, verdețurile proaspete pot fi scumpe și se strică foarte repede în frigider. În schimb, dacă ai câteva pungi de spanac congelat la îndemână, poți să le integrezi ușor în orice preparat.

3. Mazăre

Mazărea verde este o sursă excelentă de proteină vegetală și fibre. Această combinație de nutrienți transformă mazărea într-un aliment sățios, pe care merită să îl integrezi în alimentație. Cu toate că și mazărea la conservă poate dura mult timp, cea congelată conține de obicei mai puțin sodiu adăugat.

4. Pește

Peștele are un termen de valabilitate foarte scurt, de aproximativ două zile, dacă este păstrat la frigider. În plus, este una dintre cele mai scumpe surse de proteine disponibile. Peștele are însă și multe beneficii pentru sănătate și există modalități prin care poți mânca mai mult pește chiar și cu un buget limitat. O astfel de modalitate este cumpărarea sa în varianta congelată!

 

Sursa : CoolFood 

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal