Cum folosim documentul CARTE VERDE -CÂND CIRCULAȚI CU VEHICULUL ÎN STRĂINĂTATE

Documentul Carte Verde reprezintă de fapt un certificat internațional de asigurare în baza căruia, proprietarul/ utilizatorul/conducătorul vehiculului pentru care documentul a fost eliberat, este asigurat în privința răspunderii civile pentru pagubele produse prin intermediul vehiculului respectiv, în conformitate cu legislația fiecărui stat pentru care documentul de asigurare este valabil.

CÂND CIRCULAȚI CU VEHICULUL ÎN STRĂINĂTATE

Trebuie să știți că:

• Documentul Carte Verde are un format distinct, de culoare verde, această identificare fiind utilizată în toate statele membre ale Spațiului Economic European.

• Un document de asigurare Carte Verde este valabil pe teritoriul statelor ale căror simboluri nu sunt barate/tăiate cu `X` pe formularul documentului.

• În cazul în care aveți încheiată o asigurare RCA, pe perioada valabilității acelei asigurări aveți în mod automat și o asigurare Carte Verde valabilă pentru teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene precum și pentru teritoriul Islandei, Norvegiei, Liechtenstein, Elveției și Serbiei fără a plăti nici o primă de asigurare suplimentară. Unele societăți de asigurare oferă acoperire prin documentul Carte Verde pe care vi-l eliberează odată cu asigurarea RCA și pentru alte state, deși nu sunt obligate să facă acest lucru. • Atunci când doriți să circulați cu vehiculul într-o altă țară decât cele enumerate mai sus (de exemplu, Moldova, Turcia, Rusia, Ucraina, Albania etc.) și chiar și în cazul în care doriți doar să tranzitați o astfel de țară, verificați în prealabil ca simbolul țării respective să nu fie barat/tăiat pe documentul de asigurare Carte Verde pe care l-ați primit atunci când ați încheiat asigurarea RCA. Dacă simbolul țării care vă interesază este barat/tăiat, atunci va trebui să încheiați la un asigurător din România o asigurare Carte Verde distinctă față de asigurarea RCA pe care o dețineți, care să fie valabilă în acea țară pe perioada deplasării. În caz contrar, la granița acelei țări va trebui să cumpărați o asigurare de frontieră valabilă doar pentru acea țară.

• Dacă nu dețineți o asigurare valabilă atunci când circulați cu vehiculul pe teritoriul unui alt stat, riscați să fiți sancționat conform legii din statul respectiv, iar în cazul în care produceți un accident veți fi obligat să suportați contravaloarea pagubelor produse.

Sursa :ASF

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal